• A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
  • Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
Készült: 2011. június 01. szerda
A rebarbara védi májunkat, enyhíti az aranyeres panaszokat

A rebarbaraszezon közepén járva érdemes egy kísérletet tennünk a savanykás ízű, frissítő zöldséggel, mert tápanyagokban rendkívül gazdag. A növény vastag, húsos szárát tehetjük süteménybe, lekvárba, de kompótot, mártást is készíthetünk belőle. 
 
rebarbara rebarbara

FONTOS! a levelek mérgezőek, ne együk őket


A rebarbara tökéletes választás a téli hónapokban kialakult vitamin- és ásványianyag-hiány pótlására. Energiatartalma rendkívül alacsony (17kcal/100g). Víztartalma viszont magas (94,6%): igazi gyors szomjúságoltó, ami magas savtartalmának köszönhető. Fehérje és zsír elhanyagolható mennyiségben található benne, és szénhidráttartalma sem magas (3,3g/100g).

Rengeteg tápanyag található benne


Vitaminjai közül említést érdemel a niacin (B3), a pantoténsav (B5), a karotin, a folsav (B9), a C-, a B1-, a B6-, az A-, a K- és az E-vitamin. Értékes ásványi anyagai a kalcium, a kálium, a cink, a vas, a mangán és a magnézium. A rebarbara továbbá gazdag élelmirost-forrás (4,4g/100g). A zöldség kisebb mennyiségben likopint és flavonoidvegyületeket (lutein, zeaxanthin) is tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak, csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabadgyökök mennyiségét, így az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A levélnyelek nyersen fogyasztva oxálsav- és élelmirost-tartalmuk miatt fokozzák a bélmozgást, segítik a salakanyagok kiürülését.

Rebarbarakészítmények a patikákban máj- és epebetegeknek


A rebarbarából különféle kivonatokat is készítenek, a gyógyszertárakban megvásárolható készítmények máj- és epebetegségek, valamint aranyeres panaszok enyhítésére szolgálnak. A zöldség gyökeréből előállított por külsőleg fogmosásra használható, valamint segíti a szájbetegségek gyógyulását is. Ugyancsak gyógyhatású a zöldségből préselt nyers natúr lé: kevés vízzel hígítva sebek lemosására, a sebgyógyulás elősegítésére alkalmas.

Vesekövesek ne vigyék túlzásba fogyasztását


A rebarbarának magas a citromsav-, az almasav- és az oxálsavtartalma, a zöldségfélék közül az egyik legmagasabb oxálsavtartalmú növény (260-620mg/100g). A friss, zsenge rebarbarában még az almasav mennyisége van túlsúlyban, de június közepétől, illetve a szezon végén, a túlérett, megvastagodott szárakban csökken az almasavtartalom és nagyon megnő az oxálsavtartalom. Az oxálsav pedig a kalciummal vízben oldhatatlan sót, kalcium-oxalátot képez, így növeli a vesékben, illetve a húgyhólyagban a kőképződés kockázatát. Ezért vesekőbetegségben szenvedők, illetve vesekőképződésre hajlamosak a szezon vége felé kisebb adagokban, és ritkábban fogyasszanak rebarbarát.

Próbáljuk ki az epres-rebarbarás lekvárt!


A rebarbarát kora tavasszal fogyasszuk nyersen, később viszont a spárgához hasonlóan vékonyan hámozzuk meg, és rövid ideig főzzük. (Tényleg csak rövid ideig, mert hamar szétfő.) A megfőtt rebarbarából készíthetünk mártást, kompótot vagy tortát. Kiválóan alkalmas sütemények ízesítésére, rétestölteléknek, és jellegzetes savanykás, frissítő ízű édességeket készíthetünk belőle. Lekvárokhoz is kiváló: próbáljuk ki például eperlekvárba! Levéből bor és szörp is készülhet, ízesítésére legjobb a vanília, a fahéj és a gyömbér.

[origo] egészség

Az eredeti cikk itt olvasható:  http://www.origo.hu/egeszseg/20110519-a-rebarbara-vedi-majunkat-enyhiti-az-aranyeres-panaszokat-vitamin-tapanyag.html

További érdekes cikkek a rebarbaráról:

rebarbara >>Mióta ismerjük? A rebarbarát mintegy 4500 éve ismerik gyógyhatásáról, de csak a 18. század óta használatos a konyhában. A rebarbara terjedelmes bokorrá növő évelő növény, levelei és piros levélnyelei a kert díszeként is megállják a helyüket. A rebarbara igénytelen, szinte mindenütt megterem. Levele mérgező, de a levél nyeléből süteményt és kompótot főzhetünk. A teljes cikk itt olvasható:    http://www.mindmegette.hu/zoldseg-amit-desszertkent-fogyasztunk-a-rebarbara-12454

>>A spárga-eper kombináció és az eper-rebarbara páros igazi klasszikusnak számít, miért ne lehetne mindhármat összekeverni? Csatlakozott még a trióhoz némi bazsalikomos borecet a Tokaji Borecet Manufaktúrából és kevés rózsabors. Rozéra sült kacsamell mellé ettük. A teljes cikk itt olvasható:  http://www.sajtkukac.hu/?p=4670 
rebarbara >>Joghurtos rebarbarás darasütemény recept. Egy korábbi joghurtos, grízes sütemény receptemet vettem alapul. De most házi joghurttal készítettem, rebarbara pürével dúsítva. És végül frissen főzött eperlekvárral tálaltam. A teljes cikk itt olvasható:   http://www.ritakonyhaja.hu/component/tag/rebarbara.html

>>A rebarbara alapanyag. A rebarbara valójában zöldség, amit gyümölcsként fogyasztunk, a levelek mérgezőek, ne együk őket! A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. Savanykás, fanyar íze miatt gyakran más, édes gyümölcsökkel párosítják (például eperrel, körtével vagy almával). A teljes cikk itt olvasható:  http://www.nosalty.hu/rebarbara_alapanyag_2592


Kedvenc cikk! Epres rebarbara pite. Bevallom! Szerelem volt első látásra. Ez amolyan meglátni és megszeretni eset volt, már ami engem és a rebarbarát illeti. Azon tűnődtem, hogy mikor találkoztunk először, amikor eszembe jutott, hogy középsulis koromban egy Kriszta nevű lány állandóan azzal viccelődött, hogy a nagyanyja él-hal a rebarbaráért és semmi más nem kell neki tavasszal, csak ez a furcsa, savanyú, fanyar ízű szárizé.
A teljes cikk itt olvasható: http://ferifoz.blogspot.com/2011/05/epres-rebarbara-pite.html