„Taigetostól az Olimpiáig" harkányi továbbképzés összefoglaló

Készült: 2014. szeptember 24. szerda Módosítás: 2014. október 02. csütörtök

„Taigetostól az Olimpiáig - a fogyatékosságból eredő akadályoztatottság emberi és társadalmi elfogadása” címmel 2014. szeptember 12-én Harkányban a Vasútegészségügyi NKK Kft. szervezésében továbbképzést tartottak, melyet az ESZTB 16 pontra minősített.

Taigetostól az Olimpiáig harkányi továbbképzés

"Ha egy fogyatékkal élővel hoz bennünket össze a sors, kedveskedünk, mosolygunk bájosan és lehet, hogy csak annyit várnak el tőlünk, hogy ép ember módjára bánjunk Velük." Képek a továbbképzésről a galériában.

A program a Gyógytornász Társasággal társszervezésben, a Fizioterápia Világnapja alkalmából rendeződött.

Dr. Hermann Mária igazgató főorvos, az intézetet mutatta be, valamint az ott folyó szakmai munkát ismertette. Az utóbbi években az intézményben hatalmas felújítás és korszerűsítés történt, melynek a legutóbbi mozzanata a minden igényt kielégítő tornaterem és a lift átadására került sor.

Dr. Péley Iván rehabilitáció szakorvos, a „Magyarország Alaptörvény-2011” előadásában azt mondta el, hogy a jog, a törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle.

Nagy Zoltán Csaba református lelkész a fogyatékosság bibliai vonatkozásairól beszélt, Istennek mindenki egyformán fontos és tökéletes.

Molnár Gyöngyi, aki a PTE Támogató Szolgálatánál dolgozik, maga is mozgásszervi fogyatékkal él. Történelmi áttekintést adott a fogyatékosság megítéléséről régebbi korokban. Beszélt egy programról, melynek Érzékenyítés a neve. Munkahelyekre, iskolákba különféle akadályoztatással, fogyatékkal élők mennek, bemutatkoznak, beszélnek magukról és szituációs játékkal mutatják be magukat.

Dr. Lővei Csilla reumatológus doktornő, a rehabilitáció történelméről tartott különböző korokat ismertetve előadást. A modern rehabilitációs tevékenységet, és spacilizációt ismertette, valamint a rehabilitációs szervezeteket.

Kiss Bernadett a Hungarikumnak számító Pethő Intézetet mutatta be és az ott folyó, világszerte ismert módszert, programot ismertette. Speciális konduktív eszközöket és azok használatát mutatta be. Felhívta a figyelmet a korai fejlesztésre.

Dr. Tóvári Ferenc adjunktus testnevelő tanár az integrációról beszélt az épek és a sajátos nevelésűek közös oktatásáról tapasztaltakat ismertette. 3500 fő kérdőíves felmérésből az integráció kérdéseire vártak választ, de vannak kérdések melyek további kutatást igényelnek. A minden napos testnevelésről elmondta, hogy vannak tanárok, akik nem tudják tartalommal megtölteni a testnevelés órákat, nehezen újítanak egyes tanárok és továbbképzésre sem nyitottak sokszor.

Tóvári Anett gyógytornász a gyógytornászok és testnevelő tanárok parasport ismereteiről tartott felmérés eredményét mutatta be. míg a testnevelők és edzők az integráció addig a gyógytornász a szegregációt részesítik előnyben. A fogyatékkal élőkkel való együttélés jó irányban halad a válaszokat feldolgozva.

Baka Dóri paraolimpikon úszó beszél a életéről a sportról, eredményeiről a parasport nehézségeiről és arról is, hogy a médiumok mennyire nem foglalkoznak a parasporttal, nincs publicitása. Edzője (ikertestvére) Baka Zsófi a napi felkészülésekről, versenyekről, viszontagságokról mesélt és mindenki nagy érdeklődéssel figyelte előadásukat.

A program kezdetekor a Zsigmondy Vilmos Kórházat tekintették meg az érdeklődők.

Az Úszó Szövettség jóvoltából a szünetben, a hallgatóság megvendégelésére került sor.

Államilag a fogyatékosokról, esélyegyenlőtlenségekről meglehetősen sokat hallunk. Az egészségügyben a hasonló programok, jó lenne, ha több szakdolgozók vonzanának a hatékonyabb integráció, befogadás érdekében. Javasoljuk, hogy a kötelező szakmai továbbképzések anyagában is jelenjen meg a fogyatékossággal kapcsolatos ismeretek bővítése.

Az egyik előadók idézetével zárom a beszámolót:
„ Kérlek, fogadj el engem olyannak, amilyen vagyok és akkor egyre jobb leszek.”

A Mozgásszervi Rehab. Intézet Harkányban másodszor rendezett továbbképzést, mely ismét jól sikerült a visszajelzések szerint.

Pécs, 2014.09.21.

A beszámolót készítette: Milotta Lászlóné

A teljes anyag letölthető innen:

harkanyi-tovabbkepzes-beszamolo.doc (109 kB)