Magok: jótékony apróságok az egészségedért
Készült: 2013. március 21. csütörtök
A magok általában zsemlék vagy kenyerek tetejére szórva kerülnek elenyésző mennyiségben a szervezetünkbe. Pedig kedvező élettani hatásaik miatt érdemes lenne étrendünk részévé tenni őket.
Bár rendkívül kalóriadúsak, mértékkel kell őket fogyasztanunk, de ha hetente többször, keveset eszünk belőlük - müzlibe, joghurtba, szendvicskrémekbe, salátába keverve, vagy házi kenyér, péksüti tetejére téve - elenyésző a többlet energiabevitel.
Mi minden található ezekben az apró magocskákban?
Napraforgómag
Magas az E-vitamin-, magnézium, kalcium, és kálium, mangán-és B1 vitamin tartalma. Telítetlen zsírsavakban és filoszterolban gazdag, így jó hatással van a koleszterinszintre és vérnyomásra is. B1-vitamintartalma a szénhidrát-, aminosav- és az alkohol-anyagcserében segít, míg magnézium és kalcium tartalma a csontritkulás megelőzésében. Kálium tartalma jótékony a szív és az idegrendszer működésére. E-vitamin tartalma a káros szabadgyökök elleni küzdelemben segít, daganat megelőző. Az emésztést gátló fehérjék miatt szükséges a megpirítása, házi pirításnál ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg.
Tökmag
Magas a növényi szterol és fitokemikália tartalmú, kiváló fehérjeforrás, valamint rendkívül gazdag rostokban. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot, szelént, cinket és rezet. Vitaminok közül E, F, B1 és B2, valamint D-vitamin tartalma is kiemelkedő. A férfiakat védi a prosztatabántalmakkal szemben, magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő tartalmú. Növeli a szexuális étvágyat és teljesítményt is. Kiváló méregtelenítő, máj- és hólyagregeneráló, sebgyógyulást segítő anyagokat tartalmaz. Vértisztító hatása miatt a köszvény ellen is bevethető. Mértékletesen fogyasszuk, mert komoly hashajtó hatása is van!
Szezámmag
Hatszor annyi kalciumot tartalmaz mint a tej, de magnézium és réz tartalma is kiemelkedő. Remek B-vitamin forrás, kiemelkedő a lecitin és szerves foszfor tartalma, ezek az agy- és az idegszövetek egészségében játszanak fontos szerepet. Érdemes megpirítani, mert egyrészt dióra emlékeztető ízt kap, másrészt emésztést gátló hatása is megszűnik, de vigyázzunk, mert magas olajtartalma miatt könnyen megéghet.
Lenmag
A legegyszerűbb választás ahhoz, hogy omega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat és rostokat fogyasszunk. A koleszterinszintet és a vérnyomást is csökkenti, segíti az emésztést. A rák megelőzésére is kiváló. Védi a kapilláris ereket, segíti a méregtelenítésben. Teáját érdemes fogyasztani, epe-, vese- vagy húgyhólyagkő ellen, valamint felső légúti megbetegedések esetén. A prosztatabántalmakat is enyhíti. Teakészítés: a kemény magvakat fél órán át kell főzni, majd hagyni, hogy megpuhuljanak a vízben, újra felforralni, azután leszűrni.
Chia mag vagy azték zsálya
Hazánkban még nem igazán közismert a gluténmentes, omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat és a szedernél is több antioxidánst tartalmazó chia mag. Kiváló fogyókúrához is, valamint karbantartja a koleszterinszintet. Háromszor annyi vasat tartalmaz, mint a spenót. Rendkívül magas élelmirost tartalmú. Vízfelvétele hihetetlen, képes akár tizennégyszeresére duzzadni. Növeli a bevitt ételek tömegét, azonban késlelteti kiürülésüket, ugyanakkor fontos tápanyagokban gazdag és a kalóriabevitelt nem emeli jelentősen. A kutatások szerint cukorbetegek diétájában felhasználva három hónap után komoly gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatás jelentkezett, így a felnőttkori cukorbetegség megelőzésében és karbantartásában is jótékony hatású. Magas esszenciális aminosav tartalma könnyen emészthető formában van jelen. Az ízetlen, kemény magokat el lehet rágcsálni, de célszerűbb őket egy órára beáztatni, és utána joghurthoz, müzlihez, vagy krémlevesekhez, salátaöntetekhez hozzáadni.
Összességében elmondható, ha legalább heti három alkalommal pár teáskanálnyit fogyasztunk ezekből a magokból, sokat teszünk egészségünk megőrzéséért és jobb közérzetünkért.
Forrás: www.ezmegazin.hu