Most még érdemes tölteni a D-vitamin-raktárakat
Készült: 2011. szeptember 29. csütörtök
Jó néhány napig marad még a vénasszonyok nyara, ezalatt érdemes napozással feltölteni a szervezet D-vitamin-raktárait. A D-vitamin szinte minden életfolyamatban fontos, és a vírusfertőzésekkel szembeni ellenállást is növeli. A magyarok többségének alacsony a D-vitamin-szintje.
Néhány hét múlva több óra napon tartózkodás kellene ahhoz,
hogy kielégítsük a szervezet napi D-vitamin-szükségletét
"Míg nyáron elég volt napi 5-10 perc, most, hogy a nap ereje már gyengébb, legalább fél óra, néhány hét múlva pedig több óra napon tartózkodás kellene ahhoz, hogy kielégítsük a szervezet napi D-vitamin-szükségletét. Ehhez nem kell meztelenre vetkőzni, elég rövid ujjú trikóban, rövidnadrágban, szoknyában napozni, a nap UV-B sugarai ekkora felületen is beindítják a bőrben a vitamin termelődését" - mondja dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika endokrinológusa.
A szakember szerint azonban a magyarok többsége nem tartózkodik ehhez eleget a napon, így a lakosság nagy része D-vitamin-hiányos. "A becslések szerint a 60 év felettieknek több mint felét nyár végén is D-vitamin-hiány jellemzi, tavasszal ez az arány 70 százalék felett van. A gyerekek sincsenek nyáron eleget a szabadban, 25 százalékuknak szintén alacsony a D-vitamin-szintje nyár végén" - mondja.
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél - ha megfelelő a D-vitamin-szint - csökkenthető a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek adagja. A kutatások szerint policisztás ovárium szindrómában szenvedőknél szintén segíthet a D-vitamin: képes akár peteérést is kiváltani. A fertőzésekkel szembeni ellenállást szintén növeli a vitamin, beleértve a vírusfertőzéseket is.
Mivel az ország földrajzi elhelyezkedése miatt a magyaroknak csak tavasztól őszig van lehetőségük arra, hogy napfényből fedezzék D-vitamin-szükségletüket, ősztől tavaszig gyakorlatilag mindenkinek kellene D-vitamint szednie tabletta vagy cseppek formájában - mondja az endokrinológus. "Akinek nincs hiánya, annak napi 800-1000 egység D-vitaminra lenne szüksége, akinek eleve hiánya van, annak a hiány mértékétől függően ajánlott nagyobb adagot fogyasztania."
Ez jóval több, mint az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet jelenlegi D-vitamin-ajánlása (amely egyébként összhangban van a többi európai országéval), ami napi 5 mikrogramm (azaz 200 egység). Az USA-ban ennél már többet ajánlanak: felnőtt embernek napi 600 egységet (ez 15 mikrogrammnak felel meg), szemben a korábbi 400 egységgel (10 mikrogramm). A magyar (európai) ajánlás tehát fele a korábbi amerikai ajánlásnak, és csupán harmada az új értéknek.
Bár elméletileg a D-vitamin táplálékkal is bevihető, gyakorlatilag nem tudunk annyit fogyasztani D-vitamin-tartalmú ételekből, ami fedezné a napi szükségletet. D-vitamint tartalmaz többek között a csukamájolaj, a máj, a tojássárgája és a tengeri halak, és ma már kaphatók kifejezetten D-vitaminnal dúsított termékek (joghurtok, kenyerek) is (részletesebben lásd keretes írásunkban). A teljes cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20110927-mar-csak-nehany-het-maradt-a-dvitaminraktarak-feltoltesere.html
Néhány hét múlva több óra napon tartózkodás kellene ahhoz,
hogy kielégítsük a szervezet napi D-vitamin-szükségletét
"Míg nyáron elég volt napi 5-10 perc, most, hogy a nap ereje már gyengébb, legalább fél óra, néhány hét múlva pedig több óra napon tartózkodás kellene ahhoz, hogy kielégítsük a szervezet napi D-vitamin-szükségletét. Ehhez nem kell meztelenre vetkőzni, elég rövid ujjú trikóban, rövidnadrágban, szoknyában napozni, a nap UV-B sugarai ekkora felületen is beindítják a bőrben a vitamin termelődését" - mondja dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika endokrinológusa.
A szakember szerint azonban a magyarok többsége nem tartózkodik ehhez eleget a napon, így a lakosság nagy része D-vitamin-hiányos. "A becslések szerint a 60 év felettieknek több mint felét nyár végén is D-vitamin-hiány jellemzi, tavasszal ez az arány 70 százalék felett van. A gyerekek sincsenek nyáron eleget a szabadban, 25 százalékuknak szintén alacsony a D-vitamin-szintje nyár végén" - mondja.
A legtöbb életfolyamathoz nélkülözhetetlen a D-vitamin
Bár korábban a D-vitamint csak a csontok egészségével hozták kapcsolatba, ma már tudják a szakemberek, hogy a szervezet szinte valamennyi életfontosságú folyamatában szerepet játszik. "Régóta ismert, hogy a súlyos D-vitamin-hiány csontlágyuláshoz, angolkórhoz, az enyhébb pedig csontritkuláshoz vezet. Az elmúlt évtizedekben viszont fény derült egyéb szerteágazó hatásaira is" - mondja Lakatos. Ismertté vált többek között, hogy a vitamin hiánya növeli a vastagbél, az emlő, a petefészek és a prosztata daganatainak gyakoriságát. Szerepe van az idegrendszer egészséges működésében is, a D-vitamin-hiánnyal küzdők körében magasabb a sclerosis multiplexben szenvedők aránya. A D-vitamin hiánya növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. |
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél - ha megfelelő a D-vitamin-szint - csökkenthető a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek adagja. A kutatások szerint policisztás ovárium szindrómában szenvedőknél szintén segíthet a D-vitamin: képes akár peteérést is kiváltani. A fertőzésekkel szembeni ellenállást szintén növeli a vitamin, beleértve a vírusfertőzéseket is.
Télre kiürülnek szervezetünk D-vitamin-raktárai
Mivel az ország földrajzi elhelyezkedése miatt a magyaroknak csak tavasztól őszig van lehetőségük arra, hogy napfényből fedezzék D-vitamin-szükségletüket, ősztől tavaszig gyakorlatilag mindenkinek kellene D-vitamint szednie tabletta vagy cseppek formájában - mondja az endokrinológus. "Akinek nincs hiánya, annak napi 800-1000 egység D-vitaminra lenne szüksége, akinek eleve hiánya van, annak a hiány mértékétől függően ajánlott nagyobb adagot fogyasztania."
Ez jóval több, mint az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet jelenlegi D-vitamin-ajánlása (amely egyébként összhangban van a többi európai országéval), ami napi 5 mikrogramm (azaz 200 egység). Az USA-ban ennél már többet ajánlanak: felnőtt embernek napi 600 egységet (ez 15 mikrogrammnak felel meg), szemben a korábbi 400 egységgel (10 mikrogramm). A magyar (európai) ajánlás tehát fele a korábbi amerikai ajánlásnak, és csupán harmada az új értéknek.
Bár elméletileg a D-vitamin táplálékkal is bevihető, gyakorlatilag nem tudunk annyit fogyasztani D-vitamin-tartalmú ételekből, ami fedezné a napi szükségletet. D-vitamint tartalmaz többek között a csukamájolaj, a máj, a tojássárgája és a tengeri halak, és ma már kaphatók kifejezetten D-vitaminnal dúsított termékek (joghurtok, kenyerek) is (részletesebben lásd keretes írásunkban). A teljes cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20110927-mar-csak-nehany-het-maradt-a-dvitaminraktarak-feltoltesere.html
Forrás: [origo] egészség