Készült: 2011. szeptember 23. péntek
A szőlő az idegrendszer barátja
Táplálkozástani szempontból a szőlő az egyik legértékesebb gyümölcsünk: vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban és más egészségvédő vegyületekben is gazdag. Szőlőszezon idején a nyers gyümölcs mellett ajánlott must formájában is fogyasztani, valamint érdemes megismerkedni a magjából készült olajjal is.
Készült: 2011. szeptember 19. hétfő
Napi egy alma a stroke-ot távol tartja
Az alma, a körte és más fehér húsú gyümölcsök és zöldségek naponta fogyasztva védelmet nyújthatnak a stroke ellen - tették közzé kutatásuk eredményeit a holland Wageningen Egyetem munkatársai a Stroke című szakfolyóiratban.
Készült: 2011. szeptember 09. péntek
Ezért lehet gyógyító erő a lélek
Széles spektrumú gyógyító erővel rendelkezik, mellékhatások nélkül - ez az elme. Milyen előnyös hatásait találta a bizonyítékon alapuló orvostudomány a meditációnak, a placebóknak, a pozitív gondolatoknak, az önhipnózisnak, a hitnek és a társasági életnek?
Készült: 2011. szeptember 07. szerda
A nevetés az érrendszer legjobb gyógyszere
Étcsokoládé, sok nevetés, nyugodt munkahely, dinamikus kerékpározás - így foglalhatók össze az egészséges szívhez szükséges recept összetevői a Párizsban ezen a héten megrendezett konferencia szakértői szerint.
Készült: 2011. augusztus 28. vasárnap
Így kerülik el a déli népek a magyarok népbetegségét
A mediterrán étkezés gátolja a hasi elhízást és a magas vérnyomást, kordában tartja a vércukrot, a koleszterint, a triglicerideket - egyszóval mindent megtesz, amit a rettegett metabolikus szindróma ellen tenni lehet.
Készült: 2011. augusztus 28. vasárnap
A szilva nem vitaminbomba, de segíti a bélműködéstA szilva ízletes, frissítő gyümölcs, tápanyagokban azonban nem túl gazdag. Bélrenyheségben szenvedőknek ajánlott, cukorbetegek és fogyókúrázók viszont csak mértékkel fogyasszák.
Készült: 2011. július 26. kedd
Diót, mandulát, repceolajat javasolnak az új európai táplálkozási irányelvek
Új európai táplálkozási irányelvek készülnek, amelyek egyik célkitűzése a krónikus, köztük a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése. Ennek érdekében javasolják például, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségű omega-3-zsírsav bevitelére, azaz fogyasszunk bőségesen tengeri halakat, illetve busát, a napraforgóolaj mellett pedig használjunk repceolajat és lenmagolajat, valamint együnk bátran diót, mandulát.
Új európai táplálkozási irányelvek készülnek, amelyek egyik célkitűzése a krónikus, köztük a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése. Ennek érdekében javasolják például, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségű omega-3-zsírsav bevitelére, azaz fogyasszunk bőségesen tengeri halakat, illetve busát, a napraforgóolaj mellett pedig használjunk repceolajat és lenmagolajat, valamint együnk bátran diót, mandulát.
Készült: 2011. július 07. csütörtök
A kényelmesnek hitt nyári lábbelik komolyan árthatnak a lábnak
A húszas éveink végétől óhatatlanul is egyre több a lábpanaszunk. A fájdalom arra sarkall, hogy keressünk kényelmes lábbelit: lapos papucsot, balerinacipőt, műanyag klumpát, tornacipőt. Ezekkel azonban lábunknak hosszú távon többet ártunk, mint használunk.
Készült: 2011. július 04. hétfő
Most van a vitaminbomba ribizli szezonja
Június, július a ribizli szezonja. Három legismertebb fajtája a piros, a fekete és a fehér ribizli. A piros a legelterjedtebb, a feketét kevesebben fogyasztják, pedig tápanyagtartalom és élettani hatás szempontból a legértékesebb, a fehér pedig a legkevésbé ismert.
Készült: 2011. június 16. csütörtök
Egy újabb gyümölcsről derült ki, hogy koleszterincsökkentő
Az áfonyahéjat és egyéb, az áfonya feldolgozásából származó mellékterméket is fogyasztó hörcsögöknek alacsonyabb a koleszterinszintje, mint az áfonyát nem fogyasztó társaiknak - derült ki egy kutatásból, amelyet az Amerikai Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (USDA) megbízásából végeztek.