Készült: 2016. augusztus 23. kedd

Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 4. rész

A magyarországi fürdők közül negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.

Előszó

A magyar fürdőkultúra kialakulása címmel, Csatári Bence rövid ismertetőjét szeretnénk olvasásra ajánlani. Az olvasáshoz hasznos, a fürdőzéshez nagyon kellemes időtöltést kívánunk.

A Fisze


A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő


A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Mezőkövesdről elsőként a legtöbb embernek a világhírű matyó hímzés jut eszébe. Aki egyszer látta jellegzetes népviseletét, soha nem felejti el.

A matyó legények hímzett inge, surca, kalapja, a lányok színes szoknyája, köténye maradandó élményt nyújt. Nem csoda, hogy a matyó népművészet 2012-ben az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felkerült.

A város másik nevezetessége, mely a városba érkező látogató figyelmét és orrát nem kerülheti el, az a központtól 4 km-re fekvő gyógyfürdő.

A jellegzetes „illatú” kénes termálvíz, Zsóry Lajos (1877-1941) főszolgabíró, országgyűlési képviselő birtokán 1939 februárjában kőolaj után kutatva tört fel. Neki köszönhető az is, hogy 1940 nyarán már kész medence fogadta a fürdőzőket.

Az ásványvizet 1968-ban nyilvánították gyógyvízzé, a fürdő 1983-ban gyógyfürdői rangra emelkedett. A fejlődés, ha lassan is, de nem állt meg, az üdülőterületet, mely a fürdő körül az évek során kiépült, 2013 nyarán gyógyhellyé minősítették.

A látogatókat ma már 21 medence várja, a fedett fürdőben 3 különböző hőfokú gyógymedence, uszoda, gyógyászati és wellness részleg áll a vendégek rendelkezésére. Az udvari gyógyvizes medencék mellett egy érdekes, 100 méteres átmérőjű körmedencében felfrissülést találhat az ide látogató.

A gyógyvíz a kénes vizek csoportjába sorolható magyarországi vonatkozásában a legmagasabb szulfidion tartalommal bír. Ezen kívül kalcium, magnézium, hidrogén-karbonát és nátrium-klorid tartalma is jelentős.

A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

A víz gyógyhatását az elmúlt években készített orvosi vizsgálatok bizonyítják.

A kénes gyógyvíz ajánlott az alábbi mozgásszervi betegségek kezelésében:

Használata ezen kívül bőrgyógyászati és nőgyógyászati kórképekben is előnyös lehet, természetesen orvosi javaslat alapján.

A közelben fekvő közel kétszáz ágyas Mozgásszervi Rehabilitációs Központ betegei is a fürdőben részesülnek balneoterápiás kezelésben, immár 1986 óta. A fürdő gyógyászati részlegén 12 masszírozó fülke található, valamint 3 kád áll rendelkezésre a kádfürdős, illetve szénsavas fürdő kezeléshez. A súlyfürdőben egyszerre 8 páciens kezelhető, az iszappakolást 9 ágyon, a víz alatti masszázst pedig 5 kádban tudja a fürdő biztosítani.

Mezőkövesd és fürdője az autópálya megépülése óta Budapestről egy óra alatt elérhető.

A Zsóry Gyógyfürdő közelében pedig a kempingtől az apartmanokon keresztül a négy csillagos hotelig bármilyen szálláslehetőség biztosított. Ez a hely ideális gyógyulásra, pihenésre egyaránt, de csak egy rövidke fürdőzésre is érdemes ellátogatni ide. A fürdőről szóló további információk a megadott honlapon olvashatók >>

Dr. Kovács Csaba

Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 1. rész - Egri Török Fürdő >>
Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 2. rész - Hajdúszoboszló >>
Néhány kiemelkedő magyarországi fürdő bemutatása, fürdőkultúra 3. rész - Harkány >>

Források: mult-kor.hu , zsory-furdo.hu