Készült: 2012. november 23. péntek
A mesterséges édesítőszerek csapdájában

Egy szálloda kávézójában a pultnál ültünk… aki édesítővel itta a kávét, túlsúlyos volt. Nem kicsit. A soványak mind cukorral itták. Akkor jó ideig nem használtam édesítőszert.

Édesítőszer vagy cukor? Édesítőszer vagy cukor?

Akkoriban már javában vizsgáltam-kutattam, mitől nem tudunk lefogyni, mitől buknak be a fogyókúrák és mi a különbség a soványak és a kövérek között (mert azt tanultam, hogy ha el akarsz érni valamit, azokat figyeld, akik ott vannak, ahova tartasz). Egy szálloda kávézójában a pultnál ültünk, ismerősök is, idegenek is, és - mily meglepő - kávéztunk. Azt vettem észre, hogy mindenki, aki édesítővel itta a kávét, túlsúlyos volt. Nem kicsit. A soványak mind cukorral itták. Akkor jó ideig nem használtam édesítőszert.


Nem arról akarok írni, hogy rákkeltő az aszpartam, vagy sem. Nem tudom, lehet, hogy igaz, lehet, hogy hisztéria, nincs módomban utánajárni. Meg arról sem akarok írni, hogy mennyire egészségtelen a vegyianyag az étkezésünkben. Erről történetesen tudom, hogy igaz. De azt is tudom, ez mennyire nem érdekelt, ha a fogyásban meg segített volna. Hiába tudom. Ki tudja, ha nem értettem volna meg, hogy a fölösleges méreganyagok éppen a fogyást akadályozzák, talán még most sem figyelnék ezekre a dolgokra.

Az édesítőszer sem azért lett nálam feketelistás, mert nem egészséges, hanem mert hízlal. Nem, nem viccelek.

A testünk elég jól ki van találva, mint már többször megállapítottuk. Az nem valami szlogen, hogy az emésztés a szájüregben kezdődik, és nem csak mechanikusan. Az sem úri huncutság, hogy ízeket érzünk. Amikor az édes íz érzete eljut az agyba, onnan azonnal indul a parancs, hogy figyelem, édes anyag érkezik, tessék felkészülni a fogadására: azaz édes anyagot emésztő enzimek termelődnek az emésztőrendszerben.

Amikor mesterséges édesítőszerek keltik ezt az információt, akkor az enzimek felhalmozódnak, és ott kószálnak felhasználatlanul. Megy hát vissza a távirat, hogy valami félreértés történt, az édes anyag nem érkezett meg. Nem gondolom, hogy egy-két alkalom romlásba döntené a szervezetet, annál azért intelligensebb. De ha naponta többször, napokon, heteken át bolondítjuk... Az agy folyamatosan kapja a követelő-sürgető üzenetet, mire elkezd engem molesztálni, édesség-vágy formájában.

Amikor egy magzat fejlődéséhez valamilyen fontos anyagból kevés van a mama szervezetében, olyan erős kívánság éri el, ami mindent elsöpör. Gondolod, hogy ez a mechanizmus a terhességgel keletkezik, és megszűnik a szüléssel? Természetesen jelen van mindig, csak amikor két testre kell vigyázni egyszerre, akkor felerősödik a feladattal. A legtöbb túlsúlyos ember az édesség kontollálhatatlan rohamokban történő zabálásától hízott meg (bocsánat, csak azért merem ilyen durván kifejezni magam, mert én is ebbe a kategóriába tartozom, és mert hát ez az igazság...). Ezt pedig sokkal több esetben az előzi meg rendszeres édesítőszer-fogyasztás, mint gondolnánk...

Fogyni meg mégiscsak szeretnék, és hát a cukor, a méz 400 kalória 10 deka, az édesítő meg ugye nulla. Szóval... A magam részéről annyi engedményt tettem, hogy lehetőleg nem használok édesítőszert. Főzéshez gyakorlatilag soha. De a kávét, teát, tejeskávét felesben édesítem: egy kiskanál cukor, egy szem édesítőszer. Akkor az enzimek kapnak felasatot, én meg takarékoskodtam kicsit a kalóriakeretemmel ;) Az eredeti oldal itt található >>

Forrás: http://www.lifefit.hu/index.php?page=hir&hir=312