• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2012. április 03. kedd
Melyik húsvéti sonkát jobb elkerülni?

Lehetőség szerint ne válasszunk olyan sonkaterméket, amelyben túl sok az összetevő; a hímes főtt tojást két óránál tovább ne hagyjuk hűtés nélkül; cukros édességek helyett pedig fogyasszunk magas kakaótartalmú, makadamdiós édességet húsvétra - ajánlja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A nyers, ép tojás három hétig tárolható a hűtőben


A tojás tárolása hűtést igényel, hazaérkezés után érdemes azonnal hűtőbe helyezni. Ne használjuk azonban a hűtőszekrény tojástartórészét, mert ez az ajtó nyitásakor a tojáson kicsapódhat a hideg-meleg különbség hatására létrejövő pára, ami a héjon lévő baktériumoknak alkalmat adhat az elszaporodásra. A legjobb, ha felhasználásig eredeti csomagolásában tartjuk, mosás nélkül - tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

A nyers, ép tojás 3 hétig tárolható a hűtőben, ha mégsem fogy el, akkor a legjobb lefagyasztani. "A tojás házi fagyasztásához üssük fel a tojást, és kissé keverjük össze, rakjuk fagyasztó edénykékbe, és így akár 1 évig is eláll. Használat előtt hűtőszekrényben engedjük fel" - áll az MDOSZ húsvéti sajtóközleményében.

A főtt tojás maximum 2 órán keresztül maradhat hűtés nélkül. Egy hétnél tovább azonban nem ajánlott hűtőben tárolni, függetlenül attól, hogy meghámoztuk-e vagy sem. Az esetleges fertőzések elkerülésére a nyers és a főtt tojást ajánlott elkülönítve és sosem együtt tárolni.

A szalmonellafertőzés megelőzhető


A tojásfogyasztással kapcsolatos leggyakoribb betegség a szalmonellafertőzés, amely a tojás nem megfelelő tárolásának és felhasználásának következménye. Megelőzhető, ha a felhasználásra kerülő tojásokat alaposan megmossuk, felütés után pedig a héjat azonnal kidobjuk, így az más élelmiszerrel nem érintkezik. A tojás felütése után érdemes alaposan kezet mosni.

Amikor húsételhez, levesekbe, vagy süteményekhez használunk tojást, általában nincs probléma, mert hőkezelésnek vetjük alá a főzés-sütés során, amivel a kórokozó baktériumok elpusztíthatók. Gond akkor lehet, ha nyers tojás szükséges az adott étel elkészítéséhez, például a majonézhez, somlói galuskához, tiramisuhoz. "Ebben az esetben részesítsük előnyben a "nagyüzemi" tojásokat a "házi tojásokkal" szemben, mivel az előbbiek tárolása és szállítása biztonságosabb. Használjunk fertőtlenített héjú tojásokat, és különösen ügyeljünk a vásárlás körülményeire és a hűtőlánc folyamatosságára. A hűtőlánc azt jelenti, hogy a boltokban hűtve tárolt árut - ami hűtött üzemből, hűtött kamionokkal érkezett - a lehető legrövidebb időn belül tegyük újra hűtőbe, esetleg hűtőtáskával szállítsuk haza" - olvasható az MDOSZ sajtóközleményében.

Sok gyerek allergiás a hímes tojás színező anyagára


A tojás színezéséhez használt festékek leggyakrabban mesterséges élelmiszerszínezékek. Mivel a kisgyermekeknél gyakori az allergiás reakció színezékekre, ezért ajánlott inkább természetes alapú festékeket használni: hagymahéjat, ecetes céklalét, kurkumát, vagy áztatott ibolyavirágot. A táplálkozástudományi szakemberek jelenlegi álláspontja szerint a tojás egészséges ember esetében nem növeli meg a koleszterinszintet, és nem jelent szív- érrendszeri kockázatot. Abban az esetben azonban, ha a koleszterinszint bármilyen okból - örökletes tényezők, elhízás, stb. - meghaladja a normál értéket, korlátozni kell a tojás bevitelét.

Hagyományos húsvéti sonka, legegyszerűbben

1 kg kötözött (hálós) sonka (négy személyre),
pár babérlevél,
szemes feketebors,
tojás,
szép piros hónapos retek,
újhagyma,
torma

Azt mondják, a sonkát jobb éjszakára beáztatni, de egy órára akkor is tedd vízbe, hogyha sietsz, hadd ázzon ki a felesleges só. Utána jól mosd meg, és tedd a kuktába, fontos, hogy új, hideg vizet eressz rá, annyit, hogy épp ellepje. Ízlés szerint lehet mellé tenni pár szem borsot, babérlevelet, ne túl sokat. Sót semmiképp sem szabad beletenni, mert a sonka már magában elég sós. Kuktában egy kilós sonkadarab kb. 35-40 percig fő. Ha nincs kuktád, három-négy órádba fog telni a hadművelet. Forrásig nagy láng, utána félrebillentett fedő alatt takarékon. A sonkát hagyd kihűlni a vizében, így nem szárad ki, és könnyű lesz szeletelni. A tojást a sonka vizében érdemes főzni, úgy finom. Friss retekkel, újhagymával, paradicsommal, sajtokkal tálald. Valaki kaláccsal szereti.

Gyanús a könnyen összenyomható sonka


Aki hagyományos sonka ízre vágyik, válassza a parasztsonka nevű terméket, amit pácolással és füstöléssel tartósítanak és sertéscombból vagy lapockából készül.

Aki más sonkaterméket választ, olvassa el figyelmesen a termék címkéjét, hogy milyen húsból, illetve gyorspácolt vagy hagyományos eljárással készült-e. Ha túl sok az összetevő, érdemes inkább más terméket választani. Ha a sonkát könnyen össze tudjuk nyomni, valószínűleg túl sok páclével készült.

A gyorspácolt termékek korlátozott ideig tarthatóak el, ezért mindig érdemes ellenőrizni a szavatosságukat.

Mivel egyes daganatos megbetegedések kialakulásában meghatározó játszanak a füstöléssel tartósított élelmiszereik, a sonkát ajánlott mértékkel fogyasszuk, valamint együnk hozzá sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyeret, mivel ezek antioxidánstartalma ellensúlyozhatja a füstölés okozta veszélyt.

A dietetikusok makadamdiót ajánlanak nassként


A kakaóbab és makadamdió fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, így az idei ünnepre tudományos alapon csokoládés, makadamdiós nassokat ajánl a dietetikus szövetség. "Természetesen a csokoládéval is bánjunk körültekintően és olvassuk el a csomagoláson feltüntetett kakaótartalmat, minél magasabb, annál jobb minőségű a csoki és így annál jobb hatással lesz a koleszterinszintre" - áll a szövetség sajtóközleményében. A teljes cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20120402-melyik-husveti-sonkat-keruljuk-el-tojas.html


Forrás: [origo] egészség