Készült: 2012. március 13. kedd
Sokat elárul az étrendünkről a bőr színe

A táplálkozási szokások nem csak a belső szervek működését, de a bőr színét is nagymértékben befolyásolják - derült ki egy kis mintaszámú skóciai vizsgálatból.

sok gyümölcs - egészségesebb arcszín sok gyümölcs - egészségesebb szín


A bőr szépségének megőrzése évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, és napjainkra igen komoly iparággá nőtte ki magát. A kozmetikumok és szépészeti beavatkozások népszerűsége töretlen, pedig a bőr szépsége - mint annyi minden más - elsősorban az egészséges életmóddal függ össze. Ha valaki egészségesen táplálkozik, eleget alszik, rendszeresen mozog és kellő mennyiségű vizet fogyaszt, már igen sokat tett az egészséges bőrért.

A szép bőr érdekében célszerű minél gyakrabban tengeri halat fogyasztani, mert az omega-3 zsírsavak csökkentik a bőrszárazságot és a gyulladásos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát.

Szintén bőrszépítő hatásúak az antioxidánsokban gazdag olajos magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék, amelyek hatékony védelmet nyújtanak a szabadgyökök szövetkárosító, a bőr öregedéséhez is hozzájáruló hatása ellen. A zöldségek és gyümölcsök pedig magas vitamintartalmuknak köszönhetően gátolják a bőr korai öregedését és megereszkedését.

Aki több gyümölcsöt fogyaszt, annak élénkebb színű a bőre


A PLoS ONE szakfolyóirat legújabb számából az is kiderül, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás a bőr színét is befolyásolja. A skóciai St. Andrews Egyetem munkatársai egy 35 fő részvételével végzett kutatásban azt vizsgálták, miként befolyásolják az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök a bőr színét.

A szakemberek hat héten át tanulmányozták a résztvevők étkezési szokásait, és azt tapasztalták, hogy a több zöldség- és gyümölcsfélét fogyasztók bőrszíne jóval élénkebb (pirosabb vagy sárgább) volt. Azt is megfigyelték, hogy ez az élénkebb bőrszín egészségesebb, vonzóbb hatást keltett, vagyis a zöldségben, gyümölcsben gazdag étrend egészségre gyakorolt jótékony hatásai külsőleg is láthatóak voltak.

A kutatók hozzátették, hogy a vizsgálatban résztvevők zömmel egy bőrtípushoz (fehér) tartoztak, így tovább kell vizsgálni, hogy miként változik a bőrszín az étrend hatására más bőrszínű populációkban. Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20120307-sokat-elarul-etrendunkrol-a-borszin-taplalkozasi-szokasok.html


Forrás:
 [origo] egészség