Készült: 2012. március 01. csütörtök
Uniós védelmet kapott egy magyar gyógynövény
Felvették a védett eredetű európai uniós termékek listájára az alföldi kamillavirágzatot. A gyógynövény számos betegség lefolyását enyhítheti.

kamilla virágzat kamilla virágzat

Mindent a kamilláról

"Bevallom ez a téma különösen szívügyem. Ha szabad ilyet mondani, a kamilla a kedvenc gyógynövényem. Gyerekkorom óta végigkísér - kezdve megfázásnál inhalálásra, bőrgyulladásnál lemosásra, vagy gyomorrontás esetén vajas, sós pirítóssal meginni..." A teljes cikk itt olvasható: http://gyogyszereszvalaszol.blogspot.com/2012/01/mindent-kamillarol.html


A földrajzi eredete vagy helyi hagyományai miatt védett termékek szűk uniós listáján a huszonhét EU-tagországból összesen mintegy ezer termék szerepel, köztük számos magyar, mint a téliszalámi, a csabai és gyulai kolbász, a szürkemarhahús, a hajdúsági torma, a makói vöröshagyma, a gönci kajszibarack, a szegedi paprika - és hétfőtől már az alföldi kamilla (Matricaria recutita L.) is.

Bár a kamilla vagy más néven orvosi székfű az ország minden táján megtalálható, nagy tömegekben az Alföld szikes legelőin terem. (Ezen kívül termesztik is a kamillavirágzatot, de az nem tartozik az eredetvédett körbe.)

Alföldi kamillavirágzatból évente átlagosan 500-600 ezer kilogrammot gyűjtenek be kézzel. A begyűjtött virágot szárítják, tisztítják és teaként értékesítik. Nagy mennyiségben szállítanak belőle Olaszországba, Németországba és Ausztriába.

A kamilla világszerte a leggyakoribb háziszer, a legtöbb állam gyógyszerkönyvében szereplő hivatalos drog.

Forrázással készült teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, emésztést serkentő, valamint izzasztó és fertőtlenítő hatású. Külsőleg szemborogatásra, toroköblítésre, valamint a fogíny erősítésére használják. Sokak azonban nem is gyógyászati hatásai miatt fogyasztják napi rendszerességgel, hanem mert íze kellemes, és jó közérzetet nyújt. Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20120228-ezert-erdemel-eredetvedelmet-az-alfoldi-kamilla.html

Forrás: [origo] egészség