• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2012. február 22. szerda
Segít a rossz hangulat ellen egy pohár víz

Sok ember csak akkor iszik vizet, ha szomjas, pedig a legújabb kutatások szerint már az igen enyhe dehidratáció is hangulatváltozásokat, koncentrációzavarokat és fáradékonyságot okozhat. 

vízivás - hangulat javító a víz fontossága

Sablonos szöveg, mégis többször el kell mondani a víz az élet, ezért mindig figyeljünk, hogy elég vizet fogyasszunk.


Ha a szervezet 1-2 százalékot veszít víztartalmából, kialakul a szomjúságérzet, de beindulnak azok a folyamatok is, amelyek befolyásolják a fizikai és szellemi teljesítőképességet - mondta el a vizsgálatot végző Connecticut Egyetem szakembere. Az enyhe dehidratációhoz pedig nem kell kemény edzés vagy nagy hőség: elég egy 40 perces séta vagy akár tartós egy helyben ülés is - aki nem pótolja megfelelően a folyadékot, annak szervezete akár másfél százalékot is veszíthet víztartalmából.

Az enyhe dehidratáció nőknél fejfájással, férfiaknál memóriaromlással járhat


a víz fontossága A kutatásban egészséges, fiatal (többnyire 20-23 év közötti) férfiak és nők vettek részt, akik napi rendszerességgel 30-60 percet mozogtak. A résztvevőket 28 naponta (összesen háromszor) vizsgálták: a vízvesztés fokozására a fiataloknak futópadon kellett sétálniuk, majd olyan teszteket végeztettek el velük, amellyel a koncentrációt, reakcióidőt, éberségi szintet, memóriát és tanulási képességeket mérték. Az eredményeket ezután összehasonlították az ellenőrző tesztek eredményeivel, amelyek során a résztvevők szervezete megfelelően hidratált volt. 

A fiatal nőknél az enyhe dehidratáció fejfájást, fáradtságot és koncentrációs nehézségeket okozott, míg a férfiakra inkább a munkamemória romlása és a csökkent éberségi szint volt jellemző - áll a The Journal of Nutrition című szaklap februári számában megjelent tanulmányban.  

A minimális vízvesztés hatására a nőknél hangulatváltozást is tapasztaltak, amely kisebb mértékben ugyan, de férfiaknál is megfigyelhető volt.

A vizelet színe árulkodik a szervezet hidratáltságáról


A kutatók elmondták, hogy a megfigyelésekből arra lehet következtetni, hogy már egy igen enyhe dehidratáció is komolyan befolyásolhatja a hangulatot és a fizikai teljesítőképességet - főleg nőknél. A szervezet megfelelő hidratációjához a kutatók napi 8 pohár (kb. 2 liter) víz elfogyasztását javasolják, rendszeres időközönként kortyolgatva. A megfelelő hidratációról a vizelet színe is árulkodik: halványsárga jelzi a megfelelő folyadékszintet, míg a sötétsárga folyadékhiányra utal. A teljes cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20120221-vizivassal-befolyasolhato-a-hangulat.html


Forrás: [origo] egészség