• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2012. február 16. csütörtök
Még tart a farsangi szezon
A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.

a velencei karnevál a mohácsi busójárás

Még tart a farsangi időszak, valamelyik tartalmasabb leves után, második fogásként, el lehet készíteni a szalagos fánkot. 


A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. További érdekességek a farsangról >>

mohácsi busójárás

Búsójárás Mohácson

Mohács, 2013. február 7-12. 

Farsangkor újra felhúzzák rémisztő maskarájukat a busók, hogy elűzzék a telet.

Az álarcos, alakoskodó fesztivál Kisfarsangtól Húshagyókeddig tart. Ez idő alatt a mohácsiak báránybőrbe bújt szörnyekké válnak, és erre biztatják az ide érkező idegeneket is... részletek >>

 

 És persze nem maradhat ki a farsang egyik jellegzetes édessége ...

szalagos fánk

A szalagos fánk


Könnyű, és semmihez sem hasonlítható finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben szívesen készítik és fogyasztják.

A jól elkészített farsangi fánk könnyű, szalag van a derekán és egy lyuk a közepében, ahova házi készítésű barack lekvárt lehet tenni (persze mást is, de ez a hozzá legjobban illő). A fánk készítés rejtelmei >>

További érdekes cikkek, fánk receptek:


szivar fánkok
>>Farsangi fánk Többféle fánk van (pl. csöröge vagy forgácsfánk, cseh fánk vagy dalkedli, a négerfánk vagy egérke is ismert), de közülük a farsangi fánk elkészítése igényel legnagyobb odafigyelést és körültekintést.  A teljes cikk itt olvasható: www.haztartas-ma.hu

>>Fánk + öntet, a fánk puding és almatöltelékkel, az öntet gyömbéres- mézes 
Egy békés napon, mikor nem zavart senki és semmi, belevágtam!! A langyos tejben megfuttattam az élesztőt 2 ek cukorral. Mikor már jó habos volt, hozzáöntöttem a szintén langyos lisztet, az olvadt margarint, a tojást, pici sót és kidagasztottam. Letakarva kelesztettem míg duplájára nőtt. A teljes cikk itt olvasható: annifakanala.blogspot.com


Forrás: Wikipédiadesszert.eumohacs.utisugo.hu