• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2012. február 15. szerda
Egyre több orvos adja utasításba a testmozgást
Mozgás receptre felírva? Ez talán túlzás, viszont a legújabb adatok szerint az Egyesült Államokban minden harmadik ember számára írja elő az orvos a rendszeres testmozgást.


a mozgás = egészség a mozgás = egészség

Tíz év alatt jelentősen nőtt azoknak a száma, akiknek az egészség javítása vagy megőrzése érdekében az orvos rendszeres testmozgást írt elő - derül ki a betegségek megelőzésével és ellenőrzésével foglalkozó amerikai intézet (CDC) statisztikáiból. Míg 2000-ben az orvosukat felkereső páciensek alig negyede kapott rendszeres testmozgásra vonatkozó utasítást, 10 évvel később már minden harmadik embernek írták elő a fizikai aktivitás növelését.

Az elmúlt évtizedben tapasztalható változások arra utalnak, hogy az orvosok egyre gyakrabban hangsúlyozzák a testmozgás egészségmegőrző- és javító szerepét, ami azért különösen fontos, mert az emberek általában hallgatnak az orvosukra. Egy 2008-as felmérés szerint például sokkal nagyobb eséllyel kezdtek mozogni azok a túlsúlyos betegek, akiknek ezt az orvos is előírta - főleg ha rendszeresen ellenőrizte is. A rendszeres testmozgás pedig bizonyítottan csökkenti az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy a depresszió. 

időskori mozgás A jelentés szerint - nem meglepő módon - leggyakrabban a túlsúlyos vagy elhízott pácienseknek írták elő orvosilag a testmozgást: utóbbiak majdnem fele kapott ilyen jellegű utasítást 2010-ben, szemben a normál testsúlyú felnőttek alig negyedével.

A mozgásra "kötelezettek" leginkább a 45-74 év közötti korosztályból kerültek ki, de a 85 év felettiek nagyjából harmada is kapott ilyen jellegű tanácsot. 

 

A jelentés szerzői elismerik, hogy igen dicséretes ez a tendencia, ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy rendkívül hosszú még az út addig, amíg az ilyen jellegű orvosi utasításokat a páciensek maradéktalanul betartják. Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20120213-egyre-tobb-orvos-adja-utasitasba-a-testmozgast.html


Forrás: [origo] egészség