• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2012. január 13. péntek
Tévhitek a kávéról

Bár a koffein nagy dózisban valóban úgy viselkedik, mint a kábítószer, a legújabb kutatások szerint azonban nem okoz a szó szoros értelmében függőséget. Ha valaki nem kapja meg a napi kávé- vagy koffeinadagját, elképzelhető, hogy fáj egy kicsit a feje, de nem lesz agresszív, és nem jelennek meg rajta elvonási tünetek. Hozzá lehet tehát szokni a koffeinhez, de nem okoz függőséget.

kávé kávé

Mendemondák szerint a kávét állítólag a kecskék fedezték fel ezer évvel ezelőtt. Egy afrikai hegyoldalon legelésztek és jó néhány vörös kávébabot is megettek, aminek hatására több éjszakán át ébren maradtak, és a pásztorokat sem hagyták aludni.

Eszpresszó vagy filteres kávé


Sokan úgy gondolják, hogy az eszpresszó erősebb, mint a filteres kávé. Ha az erősséget a koffeintartalomban mérjük, akkor ez a megállapítás hamis. Egy csésze eszpresszó kávéban ugyanis 50 mg koffein van, míg egy csésze filteres kávéban 100-150 mg. Ha erősebbnek érezzük az eszpresszót, az csak azért lehet, mert elkészítésekor több aromaanyag szabadul fel.

A jó kávé csak arabica babkávéból készülhet


A babkávé két legismertebb fajtája az arabica és a robuszta. Bár az arabica valóban aromásabb és ízletesebb, mégsem jelenthetjük ki azt, hogy csak azok a kávék finomak, amelyek ebből a babkávéból készültek. Nagyon sok ízletes kávét készítenek például az arabica és a robuszta keverékéből is.

Hab csak zsíros tejből jó


A kávéhab minősége és íze nem a tej zsírtartalmától, hanem a fehérjetartalmától függ. Éppen ezért a zsírszegény tejből vagy szójatejből éppolyan finom és jó tejhabot lehet készíteni, mint zsíros tejből.

Magas vérnyomás: tilos a kávé


Korábban valóban az a tévhit keringett, hogy akinek magas vérnyomása van, nem ihat kávét. A legújabb kutatások szerint azonban vérnyomásemelkedés csak azoknál az embereknél figyelhető meg, akik addig még soha nem ittak kávét. Való igaz, hogy a szív- és vérnyomásproblémákkal küszködő embereknek oda kell figyelniük és mértéket kell tartaniuk: naponta két csésze kávénál nem ihatnak többet.

Árt a gyomornak


Azok, akik gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvednek, valóban nem vihetik túlzásba a kávéfogyasztást: a kávé ugyanis emeli a savszintet, ami a beteg gyomorra ártalmas lehet. De! Ha semmiképpen nem szeretnénk lemondani fájó gyomorral sem napi koffeinadagunkról, akkor filteres, hosszú kávé helyett válasszunk eszpresszót: ennél ugyanis a kávébabokat hosszabban és erősebben pörkölik meg, így nem annyira savas. Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.natursziget.com/egeszseg/20120106-tevhitek-a-kaverol


Forrás: www.natursziget.com

További érdekesség a témával kapcsolatban:


kávé habbal

natursziget.com>>A kávé gyógyító ereje. Mendemondák szerint a kávét állítólag a kecskék fedezték fel ezer évvel ezelőtt. Egy afrikai hegyoldalon legelésztek és jó néhány vörös kávébabot is megettek, aminek hatására több éjszakán át ébren maradtak, és a pásztorokat sem hagyták aludni. Hogy igaz-e a történet, nem lehet tudni, de az tény, hogy a kávé az egyik legnépszerűbb ital a felnőttek körében. Azt már korábban is tudtuk, hogy a mérsékelt mennyiségű koffeinfogyasztás megszünteti az izomlázat és fájdalomcsillapító hatású is, de azt, hogy a szájrák, a mellrák és a visszér ellen is véd, még nem.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.natursziget.com/eletmod/20101027-a-kave-gyogyito-ereje