• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2012. január 05. csütörtök
Ingyen gyógyír a szomorúság ellen

Ha az ember perceken át figyeli légzését, megnyugszik. A légzés rendszeres figyelése segít az érzelmi hullámok elkerülésében, és a depresszióval szemben is hatékony. 

meditáció - jóga légzés meditáció - jóga légzés

A saját légzés tudatos megfigyelése segíthet a depresszió megelőzésében


A japán Toho Gyógyszerészeti Egyetem kísérletéről az International Journal of Psychopsysiology című lap számolt be. A kísérletben a résztvevőknek megtanították a jógából ismert hasi légzést. A hétköznapi életben sokan felületesen lélegeznek, csak a mellkasuk mozog ki- és belégzésnél. Mély légzés esetén azonban a has is domborodik, illetve kilégzésnél behorpad (de természetesen a levegő nem a bélrendszerbe kerül ilyenkor).

A japán kísérletben résztvevőknél 20 perc hasi légzésre való összpontosítás után kevesebb volt a negatív gondolatuk. Sőt, a vizsgálatok kimutatták, hogy vérükben megnőtt a hangulat-szabályozó neurotranszmitter, a szerotonin szintje, valamint magasabb volt az oxigéndús hemoglobin szintje is az agy prefrontális kérgében. Ez az agyterület a figyelemért és a magas szintű információfeldolgozásért felelős.

jóga gyakorlat - jobb légzés Egy másik, a Cognitive Therapy and Research című pszichológia szaklapban megjelent légzésvizsgálat a légzésnek a depresszióra kifejtett hatását vizsgálta. A németországi bochumi Ruhr Egyetem kutatói a kísérletbe bevont egészséges alanyokat arra kérték, hogy koncentráljanak a légzésükre, lehetőleg úgy, hogy figyelmük nem kalandozik el. A 18 perces kísérlet közben a kutatók többször is megkérdezték a résztvevőktől, sikerül-e folytonos figyelemmel követniük a légzésüket. Azok, akiknek sikerült, a kísérletet követően kevesebb negatív gondolatról, és a depresszióra jellemző tünetről számoltak be. 

A német tanulmány szerzője, Jan M. Burg szerint a saját légzés tudatos megfigyelése segíthet a depresszió megelőzésében, ugyanis ilyenkor az ember eltávolodik problémáitól. 

A kutatók az önnyugtatásnak ezt az egyszerű módját mindenkinek ajánlják kipróbálásra. Csak kényelmesen el kell hozzá helyezkedni, és lélegezni, ahogyan máskor is. Összpontosítsa figyelmét a belégzésre, figyelje meg hogyan emelkedik meg mellkasa és hasa, kilégzéskor pedig tudatosítsa, ahogy a hasfal a gerinc felé közelít. Figyelje meg a levegő mozgását az orrnyilásokban is. Kezdetben gyakran elkalandozik majd a figyelme, de ilyenkor mindig terelje vissza a légzésére. Már pár perc hosszú, mély légzés nyugtatólag hat, a nyugodt fellépés pedig a munkahelyi stresszes pillanatokban akár csatákat dönthet el. A teljes cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20111227-ingyen-gyogyir-a-szomorusag-ellen-legzes-meditacio.html


Forrás: [origo] egészség