Készült: 2011. december 28. szerda
Nem beteg vagy, hanem szomjas! Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságot!
Jó, ha tudod... Hogyan száradunk ki? A mindennapi tevékenységei során egy átlagember kb. 3-4 liter (10-15 pohár) vizet veszít vizelettel, széklettel, izzadással, lélegzéssel. 

A tiszta víz a legjobb választás!


a víz élet víz az élet

A megnövekedett vízveszteség két legáltalánosabb oka: az intenzív testmozgás és az izzadás.


Az elvesztett mennyiséget vízzel, illetve folyadékkal és étellel kell pótolni. 1-2 liter vizet csak a lélegzés során veszítünk. A bőrlégzés a hő szabályozó képességünk fenntartásának 90%-ért felelős.

Mozgás, izzadás, láz, hasmenés, betegség jelentősen meg tudja növelni az elvesztett vízmennyiségét. A megnövekedett vízveszteség két legáltalánosabb oka: az intenzív testmozgás és az izzadás.

Habár mindannyian ki vagyunk téve a kiszáradás veszélyének, mégis a legsérülékenyebbek a csecsemők, a fiatal felnőttek és a sportolók. Ők vagy nem képesek megfelelően kifejezni a szomjúság érzetüket, vagy nem képesek észlelni és nem tudnak időben tenni valamit.

Honnan tudom, hogy kiszáradtam?


Ha szomjas vagy, akkor az azt jelenti, hogy a sejtjeid már kiszáradtak. A száraz száj a kiszáradás legutolsó jele kellene, hogy legyen. Azért történik mert a szomjúságérzet addig nem fejlődik ki, amíg a testnedvek károsodása jóval a normális működéshez szükséges szint alá nem esik.

Vizsgáld a vizeleted, hogy lásd kiszáradtál-e vagy sem:

Az enyhe kiszáradás jelei:

fáradtság, csökkent koordinációs képesség, száraz bőr, kevés vizelet, száraz nyálkahártya a szájban és orrban, ingadozó vérnyomás és gyenge ítélő képesség.

A stressz, asztma, fejfájás, allergia, magas vérnyomás és még sok más súlyos betegség a krónikus kiszáradás eredménye.

Mit kellene innunk? Mit nem szabad inni?


A tiszta, természetes vizet ajánljuk. 

Kerüld a szénsavas vagy cukros italokat. A magas cukortartalma és mesterséges alkotórészei veszélyesek az egészségedre. A szóda kiszárít. Tea, kávé, üdítő vizet tartalmaz ugyan, de vízhajtó tartalma kiöblíti a testedből a vizet. Ne számítsd rájuk, ha a folyadékpótlást számolod!

Teljesen rendben van, ha alkalmaként iszol, de ha rendszeressé teszed és nem iszol hozzá elég tiszta vizet, akkor hosszú távon komolyan kockáztatod egészséged. A tiszta víz a legjobb választás. Ha az egészséges életmód mellett kötelezed el magad, tedd szokássá és elődleges fontosságúvá a rendszeres vízivást.

Honnan tudom, hogy a csapvíz biztonságos?


Majdnem a legtöbb városi víz iható minőségű. Ha pontosan akarod tudni legjobb, ha elmész a helyi vízműbe. A vízmű mindig ad ki éves jelentést is. Ha nincs kedved vagy időd személyesen bemenni, akkor kísérd figyelemmel a weboldalukon: www.vizmuvek.hu

A palackozott víz legnagyobb előnye a kényelem. Hatalmas ipar épült ki körülötte. A legtöbb palackozott víz egyszerű csapvíz átszűrve, a jobb íz érdekében. Ettől ez nem rossz, csak érdemes fontolóra venni a hozzáadott árat és értéket.

A teljes anyag letölthető innen:
Forrás: Vadon Béla