Készült: 2011. december 13. kedd
Mindent a mézről

A méhészeti termékek széleskörű és szelíd gyógyhatásuk miatt hatékony segítséget nyújtanak az egészség megőrzésében és a betegségek gyógyításában. 

Apiterápiamindent a mézről mindent a mézről

Mi is az apiterápia? Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük.

 

Az apiterápia főként a mézet használja fel gyógyításra. A méz tartalmaz:
Szénhidráttartalma kb. 80-85%, ami főként szőlőcukor és gyümölcscukor keveréke. A szőlőcukor gyorsan felszívódó energiaforrás, ettől nyeri az édes ízét a méz. A napraforgóméz több szőlőcukrot tartalmaz, ezért könnyen kristályosodik, az akácméz viszont édesebb a több gyümölcscukor miatt, így kevésbé hajlamos a kristályosodásra.

A méz ásványi anyag tartalma meghatározza a színét, minél sötétebb, annál több van benne. Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne. Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták.

A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele. Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamint található benne. A méz élő táplálék, magas az „életereje”, mivel gazdag enzimekben.

A méz előnyei


A méznek sok előnye van a többi cukorfajtával szemben. Először is nincs izgató hatással a belekre, emiatt bélnyálkahártya-gyulladásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. Másodszor a legtöbb mézfajta könnyen és gyorsan emészthető, és nem csak a szervezet energiaszükségletét, hanem a fehérje-, vitamin-, és ásványi anyag igényét is kielégíti.

A méz bizonyítottan 70 betegség esetén segít, ezek közül a legfontosabbak (belsőleg):

Külsőleg: horzsolásnál, sebeknél, vágásnál, égési sérüléseknél alkalmazható.

Áldásos hatású még:
visszérproblémáknál, a bőr gyulladásos betegségeinél, nedvedző ekcémánál, vesebetegségnél és gyulladásos szembetegségnél.

Fogyasztása ellenjavallott:
A teljes anyag letölthető innen:


Forrás: Vadon Béla