• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2011. november 30. szerda
A kivi újabb jótékony hatására derült fény

A mondásban szereplő napi egy alma helyett inkább három kivi elfogyasztását javasolják norvég kutatók az orvos, de legfőképpen a kardiológus távoltartására - derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból. 

kivi az egészséges gyümölcskivi az egészséges gyümölcs kivi az egészséges gyümölcs

Tápanyagokban rendkívül gazdag növény


A kivi ragyogó zöld húsa tápanyagokban rendkívül gazdag, többek között igen nagy mennyiséget tartalmaz a lutein nevű antioxidánsból, amely komoly szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében - állítják az Oslói Egyetemi Kórház kutatói.

A vizsgálatba 50 férfit és 68 nőt vontak be, akiknek 8 héten keresztül naponta vagy egy almát, vagy három kivit kellett elfogyasztaniuk. A résztvevők átlagéletkora 55 év volt, és mindegyiküknél az ideálisnak tekintett 120/80-as értéknél kicsit magasabb (128/85 Hgmm körüli) vérnyomást mértek a tanulmány kezdetekor.

A résztvevők étrendjén a számukra előírt gyümölcs fogyasztásán kívül semmit sem változtattak, és vérnyomásukat egy 24 órán keresztül viselt készülékkel rendszeresen mérték. Az eredmények szerint a vérnyomást a napi három kivi nagyobb mértékben csökkentette, mint az egy alma elfogyasztása.

A kutatás eredményeire reagálva kardiológusok hangsúlyozták, hogy bár nem szabad az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás helyett a kivitől vagy annak összetevőjétől csodát várni, a javasolt napi ötszöri zöldség és gyümölcsfogyasztás egyike nyugodtan lehet kivi.

Az orvosok arra is figyelmeztettek, hogy a kivi önmagában nem jelent megoldást a magas vérnyomásra és semmiképpen sem helyettesítheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20111123-napi-harom-kivi-tavol-tartja-az-orvost.html


Forrás: [origo] egészség

További érdekességek a kiviről:

  • A kivi, mint gyümölcs mindenkinek ismerős. De hogy kivit a kertünkben neveljünk az még újdonság. Bemutatjuk ezt a szép kúszónövényt. A teljes cikk itt olvasható: http://www.kertvarazsmagazin.hu
  • Energiaértéke: 100 g kivi = 40 kalóriát Kínai egresnek is szokták nevezni. C - vitamin tartalma meghaladja az összes citrusfélék C – vitamin tartalmát. Egyetlen szem egy felnõtt napi C – vitamin szükségletét többszörösen fedezi. A teljes cikk itt olvasható: http://zoldsegek-gyumolcsok.blogspot.com