• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2011. október 11. kedd
A biciklizés segít az idegrendszeri betegségek kiszűrésében

Egy bicikli segítségével eldönthető, hogy valaki Parkinson-kórban szenved, vagy a Parkinson-kórhoz hasonló tüneteit egyéb központi idegrendszeri kórképek okozzák. 
 
Kerékpározni jó! Kerékpározni jó!

A másodlagos Parkinson-szindróma vagy parkinsonismus a Parkinson-kór tüneteivel (mozgászavar, remegés, lelassulás, kifejezéstelen arc, stb.) járó betegségek összefoglaló neve, amelyek azonban másképp reagálnak a kezelésre, mint az elsődleges Parkinson-kór esetében.

A japán Wakayama Orvostudományi Egyetem kutatói szerint a kerékpározási képesség vizsgálata segíthet az orvosoknak elkülöníteni a másodlagos Parkinson-szindrómás eseteket a Parkinson-kóros betegektől. Tanulmányuk a Journal of Parkinson's Disease (A Parkinson-betegség lapja) című szakfolyóirat legújabb számában jelent meg.

A kutatások szerint ugyanis parkinsonismus esetén a páciensek már a betegség korai stádiumában elvesztik kerékpározási képességüket, míg a Parkinson-kóros betegek továbbra is jól tudnak biciklizni. Az eredmények szerint a parkinsonismussal diagnosztizált japán betegek 89 százaléka a betegség első éveiben elvesztette kerékpározási képességét, míg a Parkinson-kóros betegeknél ez az arány 10 százalék alatt maradt.

A kerékpározás körülményei és a terepviszonyok persze országonként változnak. A kutatók szerint a parkinsonismusban szenvedő japán páciensek nagyarányú képességvesztésének oka valószínűleg az, hogy a felkelő nap országában különösen nehéz a dimbes-dombos, szűk, nagy forgalmú utakon tekerni. Kedvezőbb viszonyok között, például Hollandiában a kerékpározást feladni kényszerülők aránya kisebb.

Annyi mindenesetre bizonyos: amennyiben egy páciensnél Parkinson-kórra jellemző tünetek jelentkeznek, mindenképpen célszerű feltenni a kérdést, hogy az illető tud-e még kerékpározni, vagy sem. Így talán könnyebben és hamarabb diagnosztizálható a parkinsonismus - javasolja a tanulmány. Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.origo.hu/egeszseg/20111007-a-biciklizes-segit-az-idegrendszeri-betegsegek-kiszureseben.html


Forrás: [origo] egészség