• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2011. szeptember 07. szerda
A nevetés az érrendszer legjobb gyógyszere

Étcsokoládé, sok nevetés, nyugodt munkahely, dinamikus kerékpározás - így foglalhatók össze az egészséges szívhez szükséges recept összetevői a Párizsban ezen a héten megrendezett konferencia szakértői szerint.
 
Oscar Franco és munkatársai a Cambridge-i Egyetemről az Európai Kardiológiai Társaság éves találkozóján hétfőn ismertették azt a tanulmányt, amelyhez hét korábbi, százezernél több ember bevonásával készült vizsgálat adatait elemezték újra.
Étcsoki nevetés - egészség
 
Étcsokoládé, sok nevetés


A hét tanulmány közül öt a csokoládéfogyasztást kedvező hatásúnak találta a szív egészségére, két tanulmány viszont nem támasztotta alá ezt az eredményt. A megállapítások szerint átlagosan 37 százalékkal kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek és 29 százalékkal alacsonyabb a szélütés kockázata azoknál, akik a legtöbb csokoládét ették azokhoz képest, akik a legkevesebbet. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy a csokoládétól (kakaótól) származó előnyt könnyen felülmúlhatja sok édesség egészségtelen volta, nagy zsír- és cukortartalma, ezért csak mértékletes fogyasztásukat ajánlják.

Számít a biciklizés intenzitása


Dán kardiológusok szintén hétfőn ismertetett tanulmánya szerint a kerékpározás szívvédő hatását kevésbé a tekerés időtartama vagy távolsága, inkább annak intenzitása határozza meg. A rendszeresen és intenzíven bicikliző férfiak átlagosan 5,3 évvel éltek tovább, mint a lassú tempóban kerékpározók. Utóbbiakhoz képest még a közepes tempóban tekerő férfiak is 2,9 évvel tovább éltek. A vizsgálatba bevont nőknél 2,9 és 2,2 többletévet hozhatott a rendszeres erőteljes, illetve közepes intenzitású kerékpározás.

 
kerékpározás - egészség kerékpározás - egészség


A kerékpározás szívvédő hatását, 
annak intenzitása határozza meg

A nevetés védi az érrendszert


Az is igazolódni látszik egy amerikai vizsgálat alapján, hogy a nevetés a legjobb orvosság. Michael Miller, a Marylandi Orvosi Egyetem kutatója különböző érzelmi tartalmú filmeket mutatott a vizsgálatban részt vevő önkénteseknek, akikben ezt követően megmérte az erek átmérőjét. Az erek összehúzódása, szűkülése csökkenti a vér áramlását a szervezetben, és ezáltal magas vérnyomáshoz vezet. Miller azt tapasztalta, hogy egy vidám, sok nevetést kiváltó film után akár 30-50 százalékkal nagyobb volt a vizsgált erek átlagos átmérője, mint egy mentális stresszt kiváltó film megnézését követően.

Stresszes munkahelyen több a túlsúlyos


A Helsinki Egyetem kutatói Tea Lallukka vezetésével azt tekintették át tanulmányukban, hogy a munkahelyi feszültség és a túlórák miként járulnak hozzá az egészségtelen életmód kialakulásához. Megállapították, hogy az alkalmazásban álló emberek általában jobb egészségi állapotban vannak, mint a munkanélküliek, ám a stresszes munkakörökben dolgozóknál gyakrabban fordul elő túlsúly és egészségtelen életmód, mint a nyugodtabb munkahelyi környezetben tevékenykedőknél. A teljes cikk itt található:  http://www.origo.hu/egeszseg/20110830-a-nevetes-az-errendszer-legjobb-gyogyszere.html


Forrás: [origo] egészség