![]() |
![]() |
![]() |
A szilva nem egy vitaminbomba: C-vitamin is csupán 6mg/100g található benne, de más vitaminokból (B1-, B2-, a-, E-vitamin, niacin, karotin van benne) is csak csekély mennyiséget tartalmaz. Ásványi anyagai közül a káliumot, a magnéziumot, a cinket, a foszfort és a kalciumot kell megemlíteni. Az aszalt szilva káliumban különösen gazdag (820mg/100g). A flavonoidok közül kisebb mennyiségben kvercetin és antociánokat - melyek a gyümölcs színét adják - találhatók benne. A kutatások a flavonoidoknak, ezen belül a kvercetinnek és az antociánoknak a betegség megelőző hatását helyezik előtérbe. A gyümölcsben lévő kvercetin és antociánok étrendünk más hasznos vegyületeivel együttesen fejthetik ki antioxidáns, gyulladáscsökkentő és daganat megelőző hatásukat. A szilva legfőbb előnye magas élelmi rost tartalma (5,7g/100g; az aszalt szilváé 17,8g/100g), ami miatt a bélrenyheségnek, székrekedésnek jó ellenszere. E célból a leghatásosabb az aszalt szilva levét fogyasztani. Az aszalványt előző nap kell beáztatni, és levét reggel éhgyomorra meginni. Van, akinél a gyümölcsből készült lekvár, dzsem és nyers gyümölcs is megkönnyíti a székletürítést. |