• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2011. június 15. szerda
Érdemes belőlük minél többet fogyasztani - útszéli köpött magból is lehet új cseresznyefajta

Még néhány hétig cseresznyézhetünk, és már itt van a meggyszezon is. Mindkét gyümölcs nagy változatosságot mutat színben, ropogósságban és ízvilágban, kísérletezzünk minél több fajtával! Egészségvédő hatásuk kiemelkedő, érdemes belőlük minél többet fogyasztani. 
 
meggy meggy

Mint sok más területen, a cseresznyék és meggyek világában is
eltűnőben van a sokféleség

Magyarországon a cseresznye és a meggy egyik kincsesbányája Érd
, az Elvira majorban található génbankban ugyanis 2600 meggy- és cseresznyefajta génállományát őrzik. Ne a piacon fellelhető változatokra gondoljunk, sokkal kalandosabb sorsú fajták ezek! Útszéli köpött magból, vagy a víz, a szél, illetve az állatok szállította magokból megsarjadt fákból begyűjtött mintákról van szó.

E fajták különlegessége, hogy mindenféle külső segítség nélkül vívták meg harcukat a kártevőkkel, tökéletesen alkalmazkodtak saját természetes környezetükhöz, így rendkívül ellenállóak. Mezőgazdasági termesztésre általában nem alkalmasak, de egy-egy falunak, kis közösségnek igazi értékeik lehetnének, hiszen a Solymári gömbölyű, a Pomázi hosszú szárú, a Szokolyai fekete, a Cserszegi mézes, nem beszélve Öcsi korai cseresznyéjéről (sokszor ugyanis az ott élők sem ismerik a pontos fajtát, de azért neve van a fának) az adott település egyedi értéke. Ma már természetes környezetben egy-egy ilyen fával csak elhagyatott gyümölcsösökben, hegyoldalakon találkozhatunk, a szerencsésebbek esetleg a falusi nagyszülők százéves kertjében.

A 2600 helyett manapság csak 20-30 fajtát telepítenek


Mint sok más területen, a cseresznyék és meggyek világában is eltűnőben van a sokféleség: manapság a házi kertekbe, az ültetvényekbe a génbankban található fajták töredékét telepítik csak.

A Nemzeti Fajtajegyzékben egész pontosan 27 fajta cseresznye található. Hivatalosan ezek a fajták május 20-tól július 10-ig érnek, azaz 50 napon keresztül cseresznyézhetünk. A fajták között találunk tájszelekcióból származó fajtát (Szomolyai fekete), külföldi fajtát (Germersdorfi Óriás, Valerij Cskalov, Sunburst, Stella), illetve keresztezéses nemesítéssel született fajtákat (hazai keresztezésből származik például Margit, Katalin vagy Linda).

Ám az átlagember e 27 fajta közül is csak néhánnyal találkozik egy-egy cseresznyeszezonban: a jelenlegi termés zömét adó 15 évvel ezelőtti telepítések legnépszerűbb fajtái a bordós-piros Bigarreau, a fényes bordós Katalin, a roppanós Linda, a több mint száz éve termesztett nagy szemű Germersdorfi és a sárgás-pirosas héjú Van fajták.

A jelenlegi slágerfajták azonban hazai keresztezésűek: az óriás szemű, mahagóni színű Carmen, a világ egyik legkorábban érő fajtája, a Rita, illetve néhány öntermékeny cseresznyefajta, amelyeket néhány éve sikerült az érdi kutatóintézetnek kikísérleteznie: ilyen Alex, Paulus és Petrus.

A hazai nemesítésű fák közül a női nevű fák önmeddők, azaz nem teremnek, ha nincs a közelben hím ivarú, porzós virágú fa. A férfi nevűek azonban öntermékenyek, magukban is boldogulnak - a kis méretű kerttel rendelkezők örömére. Hogy a fajnemesítés sok türelmet igénylő munka, jól jelzi, hogy átlagosan 200 000 keresztezéses porzásból lesz egy új gyümölcsfajta, és Érden jelenleg évente 50-60 ezer porzási kísérletet végeznek.

Az ázsiaiak jobban kedvelik a sárgás cseresznyét


A cseresznye elsődleges géncentruma Elő-Ázsia: Irán, Türkmenisztán, Kis-Ázsia és az Arab-félsziget. A feljegyzések szerint Európába Lucullus római hadvezérrel érkezett a perzsa hadjárat után. A cseresznyét az ókorban az istenek ételének tartották, a Távol-Keleten az ifjúság, a megújulás, a tavasz jelképe. Nálunk a török hódítás alatt terjedt el. Míg Európában a sötétbordó színt részesítik előnyben, az ázsiai kedvelt fajták világosabbak, rózsaszínes-narancs, sárgás árnyalatúak. A teljes cikk itt olvasható:  http://www.origo.hu/egeszseg/20110610-carmen-partnerre-vagyik-alex-maga-is-boldogul-cseresznye-meggy.html

Forrás: [origo] egészség

További érdekes cikkek:
 

cseresznyecseresznye
>>Az ellenállhatatlan cseresznye: az istenek eledele
A cseresznye (Prunus cerasus, Prunus avium) gyönyörű gyümölcs. 20-25 méteresre is megnövő, termetes fája tavasszal halványrózsaszín virágaival kápráztat el bennünket először. A teljes cikk itt olvasható:  http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs

>>Bálint gazda - 24. hét: Érik a cseresznye
Ön is bizonyára megcsodált már egy virágzó cseresznyefát, amely a tavaszi napfényben szinte roskadozni látszik a fehér virágok alatt. Ha közel ment a fához, akkor hallhatta a nektárt és virágport gyűjtő méhek halk zsongását is. Ritka szép és évente csupán egyszer megismétlődő színjátéka ez a természetnek. A teljes cikk itt olvasható:   http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/junius/cseresznye.html
>>A jótékony meggy
Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást. A teljes cikk itt olvasható:  http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1991

>>Bálint gazda - 27. hét: A meggy a cseresznye konkurenciája?
Igazán nem az a célom, hogy a meggyet összevessem rokonával, a cseresznyével, és közöttük valamiféle sorrendet állapítsak meg - a meggy javára-, de az határozott véleményem, hogy egy-két meggyfának még a kisméretű kertekben is helyet kell szorítani. Ennek a gyümölcsfajnak ugyanis van néhány vitathatatlan előnye: kis növésű alanyon is termeszthető, ezért törpefát vagy éppen sövényt is lehet belőle nevelni; gyümölcsei viszonylag sokáig (két-három hétig is) a fán maradhatnak anélkül, hogy felrepednének. A teljes cikk itt olvasható:  http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/julius/meggy.html

meggyfagyi >>Egy, megérett a meggy 
A meggy szárából gyógytea készülhet, magjából fantasztikus melegítő párna, levelét régen pipadohánynak használták, gyantáját görcsoldóként ismeri a népi gyógyászat, a meggy fája pedig gyönyörű bútoralapanyag. A teljes cikk itt olvasható:   http://www.mindmegette.hu/egy-megerett-a-meggy-44234 

>>Meggyfagylalt pisztáciapesztóval
Ennek a meggyfagylaltnak egyetlen különlegessége van számomra: a meggy maga. Az ugyanis egy hosszú, késős Budapest-Brüsszel járatot is megjárt, így különleges kincsként tekintettem rá (kicsit aggódtam, de szerencsére nem minősült folyékony anyagnak). A teljes cikk itt olvasható:  http://chiliesvanilia.blogspot.com