Készült: 2011. február 07. hétfő
Watsu

Képzeld el, amint súlytalanul lebegsz a selymes vízben, s elmúlik minden fájdalmad és félelmed. Ez a watsu. A víz gyógyító erejére már évezredekkel korábban rájött az emberiség. 

Ahol a csend és a béke körülölel: watsu 

Új szolgáltatás indult a Gellért fürdőben: Watsu vízi terápia

A Watsu, azaz a vízi Shiatsu egy új masszázsforma. Gondtalan lebegés A kezelt személyt a terapeuta a vízben lebegteti, tartja és mozgatja. A testmeleg víz kedvező terápiás hatása és a nagy mozgás-szabadság egy olyan eljárást eredményez, mely lényünk minden szintjén, testünk mellett lelkünkön is kifejti hatását. Teljes ellazulás, stresszoldás A Watsuval egy nagyon mély relaxációs állapot érhető el. A mozgatást gyengéd nyújtásokkal, akupresszúrás pontok nyomásával és a Shiatsu masszázs elemeivel egészítjük ki. A felhajtóerő kedvező hatását kihasználva úgy tudjuk teher-mentesíteni a gerincet, átmozgatni az ízületeket és megnyújtani az izomokat, ahogy a szárazföldön az nem lehetséges. Próbálja ki Ön is! 

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/hu/node/541

Budapest Gyógyfürdői Zrt.


Mind a mai napig viszont fel- és újra felfedeznek olyan módszereket, melyekkel új módon aknázhatják ki ezen éltető közeg gyógyító tulajdonságait. Az egyik ilyen viszonylag új eljárás a watsu terápia.

watsu watsu

A watsu lényege


A watsu lényege,
 hogy testazonos hőmérsékletű vízben olyan kezelést alkalmazzanak:

A watsut többnyire olyan medencében végzik, ahol 35-37 Celsius fokos víz van. A kezelés során a medencében csak a páciens és a terapeuta van jelen, mások ott tartózkodása, hangoskodása vagy lubickolása zavaró lenne. A watsu terápia tulajdonképpen egy langyon vízben történő lebegtetést és alapos átmozgatást jelent, amely alatt a páciens akár meditatív tudatállapotba is kerülhet. Az ellazulás mértéke természetesen függ a páciens személyiségétől és attól, mennyire tud kikapcsolni egy ilyen helyzetben. 
 
Egy kezelés nagyjából egy óráig tart. Ellazult tudatállapotban azonban az időérzékelés is módosul, ezért az egy órát akár tíz percnek is érezheted, miután felébredsz. Ez idő alatt a terapeuta végig a víz felszínén tart, s a felhajtóerőt, valamint saját erejét kihasználva mozgatja át az egész testet. A langyos víz segít a testnek és a léleknek is ellazulni.

O
ldódnak a fizikai fájdalmak, a lelki problémák, emiatt alkattól függően van aki elsírja magát, míg más akár kacagni kezd. Sokan úgy élik meg ezt a szituációt, mintha ismét magzati helyzetbe kerülnének.

Ez az élmény a kezelés után is meghatározza a lelkiállapotot:
Az ilyen élmények azonban mindenképpen segítenek a traumatikus élmények feldolgozásában.

Pozitív változások

 
A watsunak köszönhető legszembetűnőbb pozitív változások természetesen fizikailag jelentkeznek. A súlytalanság állapotának köszönhetően már a kezelés elején oldódni kezd a legtöbb fájdalomfajta, az óra végére pedig megszűnik, vagy minimálisra csökken. Olyan érzés ez, mintha az ember ledobná a súlyát, s pillekönnyen szökkenne tovább. A súlytalanságnak köszönhetően pedig a terapeuta úgy tudja mozgatni a testet, mintha egy könnyű baba lenne. Ez a terápia a kezelés nyugalma és biztonságossága miatt kifejezetten ajánlott olyan gyermekeknek (és felnőtteknek), akik félnek a víztől, vagy bármilyen lelki gátlástól, félelemtől, fóbiától szenvednek. A watsu gyermekeknek ötéves kortól javasolt.

A watsunak köszönhető legszembetűnőbb pozitív változások természetesen fizikailag jelentkeznek, főként koncentrációs és hiperaktív viselkedési problémák esetén. Ajánlott még kismamáknak, akár a szülés miatti félelmeik oldására, akár csak spontán ellazulásra, a magzatukkal való összehangolódásra is.  

Néha a watsu is ellenjavallt

 
Nem ajánlott kipróbálnod a kezelést, ha az alábbi problémák közül bármelyik fennáll:
 
 
Forrás: Nana.hu