Készült: 2010. december 17. péntek
Aromaterápia

Különösen a téli hónapokban szükségünk van szervezetünk felfrissítésére, a hideg, zord idővel szembeni védelemre, amelynek egyik legkellemesebb módja a wellness módszerek közé tartozó aromaterápia. Lássuk, miről is van szó! Az aromaterápia gyökerei az ókori Egyiptomba nyúlnak vissza. 

 
Több ezer éves írásos feljegyzések bizonyítják, hogy az illóolajokat előszeretettel alkalmazták a fáraók korában. A mendemonda szerint VII. Kleopátra szépségét és nőies kisugárzását részben saját maga által kifejlesztett szépségápolási praktikáknak köszönhette.

Az ókor után az I. világháború idején élte másodvirágzását. Gattefossé illóolajokkal kezelte a sebesülteket. Az aromaterápia egyiptomi specialitásként vonult be a modern nemzetközi spa nyelvbe (Cohen és Boedecker, 2008).

Mit is jelent az aromaterápia?


Lényegében nem más, mint illóolajakkal történő kezelést jelent.

aromaterápia aromaterápia

A nővények hatóanyagai közül az olajat kinyerve egy igen erős esszenciát nyernek, amelynek néhány cseppje elegendő a terápiás hatás kialakításához. Általában masszázs során és fürdővízbe cseppentve alkalmazzák.

 

Azonban mivel igen koncentrált anyagokról van szó, ezért közvetlenül a bőrre nem vihető fel. 

A masszázsokhoz hordozó olajat (pl. édesmandula-, barackmag-, jojoba-, szőlőmagolaj) alkalmaznak, amelyeknek közös tulajdonsága, hogy nem irritál és viszonylag kis mennyiséget kell felvinni a bőrre ahhoz, hogy a masszőr az egész testet végigmasszírozhassa. 

Az illóolajat, ill. több illóolaj keverékét a hordozó olajhoz cseppentik, összekeverik és a masszázst az így kapott keverékkel végzik.
Számos illóolaj különböztethető meg, amelyek nem csak illatukban, hanem hatásaikban is eltérnek egymástól. 
aromaterápia

Lássunk közülük néhány példát:
Az illóolajakat otthon, akár inhaláció formájában, vagy fürdővízbe cseppentve alkalmazhatjuk. Különösen a dolgos, szürke hétköznapokban tudja hatékonyan enyhíteni a fáradtságot, lehangolt kedélyállapotot.

A most olvasott Egyperces eredeti változatát a www.activia.hu honlapon találhatja meg. Ha további érdekességekre is kíváncsi az egészséges életmóddal kapcsolatban, látogassa meg az oldalt!