• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
 • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
 • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
 • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
 • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
 • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2009. szeptember 27. vasárnap
Takarítsuk ki szervezetünket 5 lépésben

Ha a mindennapi tevékenységeinkben akadályozó izületi problémáink fejlődtek ki, akkor testünk minden bizonnyal tele van felesleges (sőt káros) salakanyagokkal (ha máshol nem, hát minimum a problémás izületeinkben). 
 
Ezen salakanyagok eltávolítását célzó módszereket nevezzük salaktalanításnak, vagy köznapibb nevén méregtelenítésnek. A méregtelenítés, salaktalanítás fogalmait már az ősidők óta ismerik az emberek.
 
méregtelenítés méregtelenítés

A népgyógyászat is nagyon sokáig megőrizte ennek fontosságát. Gondoljunk csak a Húsvéti böjtre, vagy a léböjt kúrákra. Ezek igen hasznos feladatot láttak el már annak idején is. A feleslegesen a szervezetünkben felhalmozódott káros anyagokat eltávolították. Még csak találgatni sem tudok, hogy erre annak idején hogyan jöttek rá, de több ezer év alatt a népi bölcsességből kipróbált módszer lett. Sajnos azonban ezeket a módszereket a modernkor embere már elfelejtette, pedig nem is olyan bonyolult élni velük.

Nézzünk néhány természetes példát a szervezet méregtelenítésére:
 • a beleket rostokban gazdag táplálkozással lehet méregteleníteni,
 • izzadással a bőrön keresztül tudunk rengeteg salakanyagtól megszabadulni,
 • mély légzéssel a tüdőnkön keresztül tudunk rengeteg méregtől megválni és oxigénnel tudjuk feldúsítani a szervezetünket,
 • sok víz fogyasztásával segíthetjük a máj, a vese munkáját, ezzel fokozhatjuk ezen méregtelenítő szervek munkáját stb...

Láthatja, hogy ezek a módszerek nem kívánnak bonyolult gépezeteket, vagy nagy pénzügyi befektetést. Ami igazából fontos, hogy tudjunk róluk, hogy léteznek ezen folyamatok és figyeljünk oda rájuk.

Ha természetes módszerekről beszélünk, akkor a fenti felsorolás alapján a következő pontokban érdemes változtatni jelenlegi életmódunkon:
 1. mozgás
 2. légzés
 3. étkezés
 4. ivás
 5. egyéb módszerek
 
Mindezen módszerek lényege, hogy először felszabadítsuk a szervezetünkben lerakódott salakanyagokat, majd eltávolítsuk őket a testünkből. Mindezt kettős módon érjük el.

Egyrészt fokozzuk és rásegítünk a méregtelenítő szervek munkájára (máj, vese stb.). 

Másrészt odafigyelünk, hogy kevesebb méreganyagot jutassunk be a szervezetünkbe, így a méregtelenítő szervek kicsit felszabadulnak.
Miután lesz egy kis szabad kapacitásuk, a napi méregtelenítés mellett végre ráérnek kicsit a „későbbi feldolgozásra félretett”, azaz elraktározott salakanyagok kiürítésével is foglalkozni. 
méregtelenítés

Ha figyelmesen olvassa a cikket, akkor bizonyára most felkapta a fejét, mert észrevette, hogy ez a pont erősen összefügg a sav-bázis egyensúly helyreállítással (kevesebb savasító anyag bevitele, ezáltal csökkenteni a savterhelést és a salakanyag képződést) és teste ásványi anyagokkal való feltöltésével is (minél több ásványi anyagot bevinni, hogy a salakanyag termelés kapcsán a szervezetből elvont anyagokat pótoljuk). Igaza van. Ez azért van, mert itt mi nem egy kiválasztott tünetet kezelünk, hanem testünk komplett egyensúlyát szeretnénk helyreállítani.

A szervezetünkben fennálló kényes egyensúlyi helyzetben ezek mind összefüggenek. Ez egyébként bámulatos, nem gondolja? Ezért is jeleztem már előre, az egyes lépések kihagyhatók, de a legjobb eredményt ezek egészének alkalmazásával érheti el. No, de lépjünk tovább és nézzük meg egyenként, hogy a fentebb említett 5 pont hogyan tud segíteni rajtunk?
 
További jó egészséget!

Üdvözlettel, Vajda Zsolt