Készült: 2009. július 16. csütörtök
Az Agni jógáról röviden

Jógából sokféle létezik: eltérőek lehetnek például a mozdulatok, a légzés, vagy a ritmus és a dinamika. A sokféleségnek köszönhetően mindenki megtalálhatja az alkatához és vérmérsékletéhez leginkább illő jógastílust. 

Aki forrón szereti, Agni-jóga

Aki forrón szereti, annak érdemes megismerkednie az Agni-jógával. A hatha jóga egyik ága az Agni, ami annyit tesz: az emésztés tüze. Biztosan mindenki hallott már olyan jógikról, akik a havas hegyekben egy szál ágyékkötőben meditálva sem fáznak, sőt, megolvasztják maguk körül a havat. 

 

jóga gyakorlat jóga gyakorlatEzzel szemben úgy tartják, hogy a civilizációs életmód, illetve a kontinentális éghajlat miatt a nyugati embereknél ez a tűz gyengébb, mint például az indiaiaknál. Az Agni-jóga ezt a tüzet igyekszik feléleszteni, aktiválva a szövetek anyagcseréjét és segítve a méregtelenítést, ugyanakkor oldja a stresszt. Ezt, illetve ennek folyományaként a sejtszintű méregtelenítést és az egészségesebb testet két fő összetevőn keresztül éri el.

Az Agni-jóga mozdulatai


Az Agni-jóga a klasszikus, több ezer éves jógamozdulatokat használja, de testhőmérsékletre, azaz 36 fokra felfűtött, 60–70%-os páratartalmú teremben. A másik fontos tényező, hogy a kezdőknek szánt 30 ászanát a légzéssel összehangolva, egymás után, folyamatosan kell elvégezni, mintegy másfél óra alatt.

A melegnek egyszerű oka van: az ajurvédikus tanítások szerint meleg, nedves környezetben kitágulnak az energiacsatornák, akadálytalanabbá válik az energiaáramlás, és könnyebben távoznak belőlük a méreganyagok. Ez teljesen logikus elv; gondoljunk csak bele, hogy 36 fokban bármilyen testmozgás garantálja az izzadást, és ezzel a méregtelenítést; a párás meleg pedig ideális körülményeket teremt az ízületek nyúlásához, a hajlékonyság fokozásához is.

Az egymást követő gyakorlatok meghatározott logika szerint követik egymást, a légzés mellett az izmok munkájára is mindvégig koncentrálni kell. A légzés egyik alapja, hogy minden pózt, vagyis ászanát 21 lélegzetvételen keresztül kell kitartani, és az összekötő mozdulatokat is a légzéssel szinkronban kell végezni. Fontos, hogy légzés közben mindegyik légzőizmot használjuk, és megtanuljuk az úgynevezett izomzárak kontrollálását: vagyis hogy akaratlagosan tudjuk megfeszíteni és ellazítani a toroknál, a gyomor és tüdő között, illetve a gátnál lévő rekeszizmokat.

Az Agni-jóga foglalkozások légzőgyakorlatokkal, a légzőrendszer bemelegítésével kezdődnek, majd folyamatos mozgással jönnek a pózok, és végül relaxációval zárul az óra. Ha szeretné kipróbálni, érdemes érdeklődni több jógastúdióban és fitness-teremben is; már egyre több helyen tartanak ilyen izzasztó jógaórákat. 

További érdekes cikkek a jógáról és jótékony hatásairól:
 

>>Két újabb betegség esetén igazolták a jóga jótékony hatását
A jóga enyhítheti ízületi és kötőszöveti betegségek, például a rheumatoid arthritis tüneteit - tették közzé az európai reumatológusok egyik legnagyobb éves találkozóján.
További részletek:   http://www.origo.hu/egeszseg/20110527-ket-ujabb-izuleti-betegseg-eseten-igazoltak-a-joga-jotekony-hatasat.html

>>A jóga felére csökkenti az egyik szívritmuszavar előfordulását
A rendszeres jógázás felére csökkentheti a pitvarfibrillációnak nevezett szívritmuszavar gyakoriságát és segíthet a szorongásos, valamint a depressziós tünetek enyhítésében is. 
További részletek:  http://www.origo.hu/egeszseg/20110404-a-joga-ujabb-elonyos-egeszsegugyi-hatasat-igazoltak.html

[origo] egészség