Készült: 2008. szeptember 11. csütörtök

4 érdekes dolog a fájdalomrólFájdalmat mindenki érzett már az életében. Vannak azonban olyan tények, melyekről nem sokat hallani. Íme, 4 dolog, amit biztosan nem tudtál!


A fájdalom már gyerekkortól jelen van az ember életében. Fáj, ha beütöd a térded, ha elesel a biciklivel, fáj, ha elvágod a kezed hagymaszeletelés közben, de az időjárás változás is fájhat, sőt, még az is, ha nem alszol eleget. Gyakorlatilag minden nap találkozunk a fájdalommal - és akkor még csak a fizikairól beszéltünk.

Mindennek ellenére a legtöbb orvosnak mind a mai napig lehetetlennek bizonyul megfejteni, hogy mi fáj, miért fáj, és hogyan lehet azt csillapítani. Nem egy olyan betegség létezik, melynek kísérő fájdalmára egyszerűen még nem találták meg a megoldást. Bár minduntalan rá kell ébrednünk, hogy az orvostudomány a fellelhető problémák számával és szaporodásával szemben még mindig gyerekcipőben jár, vannak olyan tények, melyeket már be tudtak bizonyítani a fájdalommal kapcsolatban is. 

Mi a fájdalom?


Fájdalmat akkor érzel, ha az idegvégződések elektromos jelet küldenek az agyba. Erre válaszként az agy fájdalomcsillapítót, azaz endorfint szabadít fel, és válaszreakciót hoz létre, amely lehet pillanatnyi és fizikai, vagy hosszan tartó és érzelmi is. Ezen túl azonban a tudományos megértés fájdalmas homályba vész.

1. A krónikus fájdalom leszűkíti az agyat


A krónikus fájdalom fizikailag és lelkileg is nagyon legyengít. Ilyenkor az ember semmi másra nem képes koncentrálni, csak a fájdalomra. De ez csak a történet egyik fele: 2004-ben tudósok kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akiknek krónikus hátfájásuk volt, 11 százalékkal kisebb volt az agyuk, mint egészséges társaiknak. Biztos magyarázat nincs erre a tényre, elképzelhető, hogy a megnövekedett stressz az oka, amellyel a fájdalom alatt együtt kell élni, és amely elfárasztja a neuronokat.

2. A migrén és a szex együtt jár


Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy a migrénes betegek szexuális vágya 20 százalékkal nagyobb volt, mint a tenziós fejfájásban szenvedőké. A tanulmány szerint a szexuális vágyat és a migrént is ugyanaz az agyi vegyi anyag gerjeszti. A kapcsolat további vizsgálata jobb kezelésekhez vezetne - legalábbis ami a migrént illeti. 2007-ben viszont egy ezzel részlegesen ellentétes tanulmány került nyilvánosságra, mely szerint a migrén az elfojtott szexuális vágy eredménye. Éppen ezért gyakoribb a migrénes fejfájás nők esetében, ők könnyebben szorítják vissza vágyaikat érzelmeik alapján.

3. A nők több fájdalmat éreznek


A nőknek több idegvégződése van, mint a férfiaknak. Példának okáért: a nők arcbőrén 34 idegszál fut négyzetcentiméterenként, míg a férfiakén csak 17. A nők életük során több fájdalmat éreznek, mint a férfiak, ráadásul a testük több területén és hosszabb ideig. Ugyanakkor viszont a nők jobban is tűrik a fájdalmat. Alacsonyabb a fájdalom küszöbük, mint a férfiaknak, de ha egy bizonyos fájdalom nem lépi azt át, képesek hetekig is elviselni. Ezzel szemben a férfiak, ha valamijük fáj, elveszítik a türelmüket és az önkontrolljukat, és képesek teljesen átadni magukat a rossz érzésnek.

4. Bizonyos állatok nem éreznek fájdalmat


Egy idei kutatás szerint a csupasz hím patkány nem érzi sem a sav marását, sem a chili paprika csípését. Ha a kutatók megfejtenék, miért nem, azzal nagy lépést tehetnének az újfajta emberi fájdalomcsillapítók előállításának terén is.

Lám Luca

Cikkünk megírásában a Medipress volt segítségünkre.