Készült: 2008. augusztus 24. vasárnap
Georgikon természetes tőzeg gyógyiszap a hévízi medencéből

Az iszapfürdő (iszapkezelések) a fizioterápiás módszerek közül az egyik legkellemesebb és leghatékonyabb.

A fizioterápia fogalma, és helye a mozgásszervi betegségekben szenvedők kezelésében


A fizioterápia elnevezés a görög „füzosz” = természet szóból ered. Nevéből adódóan a természet energiáit felhasználó gyógykezelést jelent.

A fizioterápia a gyógyítás legősibb ága, hiszen a természet erőit már az ősember is felhasználta, bár ezt ösztönösen tette. A Nap, a levegő, a víz, és a klíma hatását használta fel megerősödéséhez, gyógyulásához, a természetben található növények közül tapasztalati úton választotta ki azokat, amelyek tápláléknak alkalmasak, illetve azokat, amelyeknek gyógyító hatást tulajdonítottak.

A fizioterápia az egész emberi testre, annak minden szervrendszerére hatással van, hiszen az emberi szervezet összefüggő egységes rendszer. Mégis elsősorban a mozgásrendszeri, mozgásszervi betegségek kezelésében terjedt el a legszélesebb körben. A természetben megtalálható energiák alkalmasak a mozgásszervi betegségek kezelésére.

gyógyiszap gyógyiszap Hévíz
 

 

A fizioterápia leggyakrabban csak tüneti kezelést jelent, ritkábban jelent oki terápiát, ettől függetlenül a mozgásszervi betegségek gyógyításában a leggyakrabban használatos gyógymód. Az elektroterápia, a hőterápia, a különböző pakolások, gyógyfürdők, masszázs stb. alkalmasak arra, hogy az izomzat vérellátást javítsák, az izom stimulálását elősegítsék, a beszűkült izületi mozgások terjedelmét bővítsék.

Az iszapkezelések javallatai, ellenjavallatai, módjai


Gyógyiszap = peloid, elnevezése a görög „pelos” iszap szóból ered.

Eredetük szerint lehetnek:
  1. Szerves iszapok
  2. Szervetlen iszapok
  3. Ezek keveréke
  4. Tőzegek
  5. Gyógyföldek
  6. Mesterséges iszapok

Szerves iszapok:

Szervetlen iszapok:

Tőzegek:

Gyógyföldek:

Az iszapok tulajdonságai szerint (amelyeket a kezeléseknél figyelembe lehet venni):

Az iszapok jellemzői:

Az iszapok biológiai hatása

Fizikai:

Kémiai hatásuk:

Különleges iszapkezelési formák:

 Az iszapkezelés javallatai:

Ellenjavallatai:

Georgikon természetes tőzeg gyógyiszap gyógyhatása


Fizikai hatását a testet tartósan átmelegítő nagy hőkapacitása (0.917 cal/cm3 ), a hőtartó képesség (660 s) és kis hővezető képessége teszi lehetővé. Kémiai hatást a kén izületi porcszövetben való felszívódása, a huminsavak fertőtlenítő, adszorbens és komplexképző, valamint az oestrogénnek a kálium-anyagcserére, és a calcitonin termelésre gyakorolt hatása jelenti.

Hatóanyaga 6 % feletti huminsav, 24000 - 27000 mg/kg kén, forró vízben oldható 500 - 3000 mg/kg Ca, 180 - 800 mg/kg Mg, 1100 - 9800 mg/kg SO4, különböző mikroelemek. A gyógyiszap allergiát okozó anyagokat nem tartalmaz!

Más készítményekkel és gyógyszerekkel együtt alkalmazható! A GEORGIKON gyógyiszap 5 és 20 kg-os kiszerelésben, hígítás nélküli alkalmazásra kerülnek forgalomba.

Gyakorlati alkalmazása Iszapfőző üstben és egyéb, az iszapfőző üstöt mellőző technológiával is alkalmazható:
A teljes testkezelés mellett nagy hatékonysággal alkalmazható helyi pakolásként:

Szerkesztette: Szabó Ildikó