• Egyesületünk ebben az évben is több szakmai programot szervez. Kérjük, ha lehetősége van, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését, köszönjük. Részletekért kattintson!
  • A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra.
  • A magyarországi fürdők közül harmadikként a harkányi fürdőt szeretnénk bemutatni a honlapunkat olvasóknak.
  • Negyedikként a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jellegzetes „illatú” kénes termálvízét mutatjuk be.
  • Jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak.
  • Illúzió vagy valóság? Varázsoljon 3D TENS útmutatót! Az izom- és idegingerlő berendezések felhasználóinak és a technológiai újdonságok iránt érdeklődőknek szeretnénk kedveskedni Kerekes Márton munkájával: a TENSEL névre hallgató alkalmazással.
Készült: 2008. július 19. szombat
Ha nyúz a csúz... - A porckorongsérv kezelési lehetőségei

Testtartásunk, mozgásunk alapvető meghatározója csontrendszerünk épsége, ezen belül is gerincoszlopunk egészsége! Gerincünk többfajta szövetből, elsősorban csontokból, porcból, valamint az ezeket összekötő ízületekből és szalagokból áll. 

A gerincünk


Gerincünk csontjai a csigolyák, amelyek a különböző szakaszokon más-más felépítésűek, ennek megfelelően eltérő mozgásterjedelemre képesek. A legnagyobb terjedelmű mozgásra az első 2 nyakcsigolyánk képes, míg a keresztcsonti szakasz csigolyái össze is csontosodnak, így ezek egymáshoz képest nem mozdulnak el.

A gerinc mozgásának másik érdekessége, hogy az egyes csigolyák közötti mozgékonyság viszonylag kicsi, de a gerincoszlop teljes hosszában ezek a mozgások összeadódnak, így gerincoszlopunk egészében véve nagy kiterjedésű mozgásra képes.
 
gerinc sérv gerinc sérv

A porckorongok és szerepük


Gerincünket ezen túlmenően más specialitás is jellemzi, nevezetesen a porckorongok. Ezek a rostos gyűrűk 2 csigolya között helyezkednek el. Szerepük alapvető a gerinc működése szempontjából. A gerincoszlop biztosítja a felegyenesedett testtartást: az egyes csigolyákra és a gerincre mint egységre is nagy súly nehezedik.

Ez pedig igen rövid időn belül a csigolyák kopásához, fájdalomhoz, gyulladáshoz, hoszszú távon mozgásképtelenséghez vezetne. Nos, ennek megelőzésére szolgálnak a porckorongok, melyek rugalmas párnaként biztosítják a gerinc rugózását, különösen megterheléskor. Mi történik a porckorongokkal? Amennyiben a gerincet terhelés éri, a porckorongok összenyomódnak. Szerencsés esetben ez az összenyomódás egyenletes, ám - sajnos - ez ritkán valósul meg.

Életünk során számos stressz, baleset, tartós egyoldalú terhelés éri gerincoszlopunkat, ami a csigolyákat kimozdítja természetes helyzetükből. FONTOS! A csigolyák kimozdult helyzetükből nem mindig képesek visszaállni az eredeti pozícióba, ekkor pedig lassan elkezdődik az a folyamat, amely a porckorongok elöregedéséhez, orvosi szóval degenerációjához vezet.

A sérv kialakulása


gerinc A külső, meggyengült rostok között a belső kocsonyás anyag lassan előboltosul. Ezt nevezzük porckorongsérvnek. 

A kiboltosulás mértéke különböző lehet, legrosszabb esetben a külső gyűrű átszakad, és a belső kocsonyás anyag elfolyik belőle. A kiboltosulás akár vissza is húzódhat, például tehermentesítés hatására. Ilyenkor hosszabb-rövidebb időre a tünetek is megszűnnek. 

Porckorongsérv elméletileg a gerinc bármely szakaszán kialakulhat, mégis vannak kiemelt területek. Ilyenek a nyaki és a deréktáji, lumbális szakaszok. Ráadásul a tartós, egyoldalú megterhelés is ide vezet. Ilyenkor ugyanis a csigolyák egymáshoz képest elcsúsznak.
Súlyos terhek emelése, cipelése is igen nagy pluszterhet ró a gerincoszlopra, különösen az ágyéki szakaszra. A problémát sokszor a súlyfelesleg is fokozza, hiszen ez is ugyanúgy megterheli a gerincet. 


Tünetek


Attól függően, hol alakul ki a sérv, illetve milyen fokú, a tünetek is nagyon változatosak lehetnek, az enyhétől egészen a súlyos mozgáskorlátozottságig vagy akár bénulással járó tünetegyüttesig.

  • L1-L3 (ágyéki 1-3 csigolya): ezen csigolyák érintettsége például a combizmokban okoz gyengeséget.
  • L4 (ágyéki 4-es csigolya): ha itt a probléma gyökere, a lábszárizmaink lesznek gyengébbek, nehézséget okozhat, hogy lábujjhegyre álljunk.
  • L5 (ágyéki 5-ös csigolya): talán itt alakul ki leggyakrabban a sérv. Ilyenkor a nagylábujj felé sugárzik a fájdalom, és annak gyengesége, zsibbadása is jelentkezhet.
A porckorongsérv kezelése

Sajnos, az orvostudomány a kialakult sérvvel nem sokat tud kezdeni. A fájdalmat képes csillapítani, illetve az ennek következtében kialakult izommerevséget oldani - gyógyszeresen, vagy a kialakult gyulladást és fájdalmat oldják helyileg adott izomlazító és érzéstelenítő injekcióval.

A további kezelést a fizikoterápia jelenti, amikor általában ultrahangos kezelést és iontoforézist végeznek. Ez utóbbival szintén gyógyszereket juttatnak az érintett területre. Bizonyos esetekben segítséget jelenthet a súlyfürdő is, ezt azonban csak reumatológus szakorvos rendelheti el, megfelelő indikációk alapján. A súlyfürdőben gyakorlatilag a „fejünknél fogva” felfüggesztenek minket - természetesen ennek megvan a megfelelő módja -, így a test súlyát a fej és a nyak tartja. Mivel a kezelés vízben történik, a testsúly lényegesen kisebb, mint a szárazföldön. Ám a felfüggesztés miatt a csigolyákra nehezedő teher megszűnik, a test a vízben megnyúlik, így a csigolyák eltávolodnak egymástól. Ezáltal csökken a porckorongokra gyakorolt nyomás, és a sérvek akár vissza is húzódhatnak. Megnyúlnak a gerinc szövetei, ezáltal rugalmasabb lesz a gerincoszlop is.

Mit tehetünk mi magunk?


Hátizmok edzése
PilatesPilates A porckorongsérv szempontjából is a legfontosabb a megelőzés. Ennek érdekében a legfontosabb hátizmaink karbantartása, az izmok - különösen a mély hátizmok - erősítése, rendszeres nyújtása és átmozgatása. Amennyiben már problémánk van, úgy a gyógytorna és a célzott hátizomtorna segít megelőzni a további romlást. A helyes tartás is sokat segít a csigolyákra nehezedő nyomás egyenletességének fenntartásában. Nemhiába mondogatták annak idején szüleink, nagyszüleink, hogy: „Húzd ki magad, fiam!”, sőt, még korábbi időkben a seprűnyelet is odakötötték a lányok hátához, hogy szép, egyenes tartásuk legyen. 

Hasonlóan jó hatással van gerincünkre a jóga is, ami nyújtja a görcsös izmokat, ezáltal ellazítja őket, megnyújtja a szalagokat, így fokozódik a gerincoszlop hajlékonysága, rugalmassága is. További jógával kapcsolatos cikk: www.fisze.hu. Sokat segít gerincünkön egy viszonylag új módszer, ami Pilates néven vált ismertté világszerte. A módszer - gerinckímélő módon - elsősorban a testközép izmainak - hasizmok, hátizmok - megerősítésére szolgál. További részletek a Pilatesről: www.broadwayfitness.hu/pilates.

 

Az ágy és a felkelés


Életünk jó részét ágyban töltjük, nem mindegy, min és miben alszunk. Ha jó minőségű és megfelelő keménységű matracot használunk, nemcsak álmunk lesz mélyebb és nyugodtabb, de gerincünknek is sokat segítünk. A legfontosabb kritérium a megfelelő alátámasztás!

Az sem mindegy, hogyan kelünk fel fekvő helyzetünkből. Életkortól és panasztól függetlenül érdemes áttérni a gerinckímélő megoldásra: oldalunkra fordulva, kezünkkel feltolva felsőtestünket üljünk fel az ágyban, ahelyett, hogy hasizom-erősítő tornamutatványokkal kísérleteznénk!
 

Az étrend kérdése


Igaz, ezzel önmagában nem tudjuk megelőzni a sérv kialakulását, ám azzal már igen, ha a megfelelő étrenddel testsúlyunkat kordában tartjuk. Akut fájdalmak esetén a savanykás gyümölcsök fogyasztása segít csökkenteni a fájdalmat. (Természetesen csak kiegészítésről van szó, nem egyedüli terápiáról.)

Fizioterápia - Otthon


Paprikapakolás:
a fájdalmas területre helyezzünk fel 1-2 felszeletelt csípős paprikát!

Alkoholos borogatás:
hajtogassunk össze egy törülközőt, nedvesítsük meg meleg vízzel, majd öntsünk rá kevés pálinkát! A felesleges folyadékot csavarjuk ki, majd a kendőt tegyük a fájdalmas területre! A tetejére tegyünk egy darab nejlont, majd még egy meleg, száraz törülközőt! Rögzítsük a borogatást, majd feküdjünk le 2-3 órára!

Köpölyözés, masszázs, akupunktúra, manuálterápia:
az akupunktúra nagyon jó módszer a sérv okozta fájdalmak csillapítására és az izomfeszültség oldására. Segítségével gyorsabban múlnak a panaszok, teljesebb lesz a regeneráció is. A köpölyözés és a lazító masszázs sokat javít a merev, görcsös izmok állapotán. A manuálterápia vagy kiropraktika elsősorban megelőzésként ajánlott. Aki rendszeresen felkeresi csontkovácsát, időnként „helyretéteti” csigolyáit, jóval kisebb eséllyel kap porckorongsérvet.

Diagnosztizálás


Első a fizikális vizsgálat. A reumatológus különböző fogásokkal igyekszik kideríteni, milyen magasságban lehet a probléma. Ezt követik a műszeres vizsgálatok. Pontos diagnózist a röntgen és főleg az MRI - mágneses rezonanciavizsgálat - ad.

Dr. Móritz Hajnalka Ideál - Reforméletmód magazin 2005;17(6):52-53 Celsus Kft.
Az informed.hu engedélyével.


Beküldte: Tildi