Készült: 2008. július 19. szombat
Gyógyító vizeink  

A mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésében a balneoterápiát önmagában ritkán alkalmazzák. A gyógyforrások köré épült fizioterápiás egységekben tervszerűen felépített, kombinált kezeléseket alkalmaznak, amelyeknél a különböző beavatkozások helyes sorrendbe állításával minél több kóros tünet fájdalom, izommerevség, -görcs, csökkent vérellátás, ízületi mozgáspálya-beszűkülés stb... ­ mérséklésére törekednek.

balneotherápia balneotherápia

 

Frissüljön fel Magyarország egyik gyógyfürdőjében

Magyarország ásvány- és gyógyvizei


Magyarország Európában különösen ásvány- és gyógyvizeiről híres. A Pannon tenger maradványaként a Kárpát-medencében két nagy víztároló maradt fenn. Ezek, valamint a bennük rejlő legváltozatosabb kőzetek ­ a vulkanikustól a mészkő-dolomitos kőzeteken át a homokköves rétegekig ­ a hazai ásványvizek kialakulásának melegágyai lettek.
A két víztároló közül a Dunántúl alatt lévő többnyire mészkő-dolomitos kőzetből kalcium-magénzium-hidrogénkarbonátos, a Duna vonulatától keletre, a laposabb fekvésű Duna­-Tisza közén, valamint az Alföld homokos-kavicsos területén nátrium-hidrogénkarbonátos, a mélyebb rétegekben nátriumklorid tartalmú ásványvizet találhatunk.

A természetes vizek azonban nemcsak ezeket az ionokat tartalmazzák, mert kémiai vonatkozásban kevert vizek. Sokrétűségüket igazolja, hogy a földes-meszes, konyhasós vizeinket kén, szulfát, jód, bróm, alkalikus anyagok, vas, szénsav, radon és még átlagban 30­50 nyomelem teszi színessé, tartalmilag bőségessé. Ez a mennyiségi és minőségi gazdagság igazolja egyedülálló hidrogeológiai helyzetünket Európában.

Gyógyvizeink biológiai hatása

 
balneotherápia
Az egyszerű ­ jelentősebb ásványi anyagot nem tartalmazó ­ termális vizeknél és az ionokban gazdag termális ásványvizeknél a fizikai hatás, a felhajtóerő, a víz nyomása és hőmérséklete egyaránt érvényesül.

A felhajtóerő olyan betegeket is mobilissá tesz, akik erre különben képtelenek.

Előnyösen használható ez azoknál, akik sérülésük vagy mozgásszervi műtétük miatt gerincüket vagy végtagjaikat még nem terhelhetik, de a víznek köszönhetően "csökkent" testsúlyuk révén gyengébb izomzattal is jobban tudják ízületük beszűkült mozgáspályáját és aktív izomerejüket javítani. 
A víznyomás az ízületi folyadékgyülemek gyorsabb felszívódását is elősegíti. 

A víz termális hatása:
Az ásványvizekben rejlő makro- és mikroelemek együttesen fejtik ki komplex hatásukat. Ezért fölösleges részletezni az egyes elemek külön-külön kifejtett hatását.

A kénes vizek

A kénről közismert, hogy végtagízületi kopásnál különösen jó, mert a kénes víz a porcokban fürdőkúrával a kopás okozta csökkent chondroitin-szulfátot (a porcok egyik legfontosabb alkotóeleme, amely főleg a rugalmasságért felelős) segít pótolni. Számos bőrbetegségnél is ­ elsősorban psoriasisnál és ekcémánál ­ kedvező hatást lehet elérni.

Az is beigazolódott, hogy ha az erek kéntartalma fokozódik, koleszterintartalma csökken, így a kénes fürdő az arteriosclerosis (érelmeszesedés) megelőzésében kedvező eredményt sejtet. Legtöbb kéntartalommal a mező kövesdi, a harkányi, a balfi, a hévízi és egyes budapesti gyógyfürdők és gyógyhotelek rendelkeznek. A psoriasisban szenvedő betegek leginkább a harkányi gyógyfürdőt keresik fel.

A földes-meszes ásványvizek

A földes-meszes ásványvizekben rejlő kalcium gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatása ismert. Legtöbbször gyulladásos gerinc-, végtagízületi megbetegedések, lágyrész-reumatizmusok kezelésére, valamint bőrgyógyászati, nőgyógyászati eredetű gyulladások mérséklésére alkalmazzák.

Legtöbb kalcium-magnézium-hidrogénkarbonáttal a bükki, a balfi, a balatonfüredi, az egri, a szombathelyi, a hévízi és nem utolsósorban a budapesti ásványvizek rendelkeznek.
Budapesten a Hotel Gellért, Hévizen a Hotel Carbona, a Margit-szigeti Hotel Termál, az Árpád híd pesti oldalán lévő Hotel Helia, a budai parton lévő Hotel Aquincum gyógyszállók elsősorban mozgásszervi megbetegedések fizioterápiás kezelésével, sérültek és mozgásszervi műtétek utókezelésével foglalkoznak.

A Margit híd budai hídfőjénél lévő Országos Reuma- és Fizioterápiás Intézet osztályai nemcsak komplex kezelést, hanem diagnosztikai problémák megoldását is lehetővé teszik.

Természetes buborékok


Az ország nyugati határán lévő büki, balfi és hévízi gyógyszállóinkat elsősorban gerinc- és végtagízületi degeneratív megbetegedésben, valamint mészhiányban szenvedők keresik fel. Szintén földes-meszes ásványvízzel történik a balneoterápia Egerben és Parádon. Azok a mozgásszervi betegek, akik gyomorbántalmakban is szenvednek, a lúgosabb parádi és visegrádi szanatóriumokban végzett fürdő- és ivókúráktól várják panaszaik mérséklődését.

Az alföldi konyhasós vizek általában jódot is tartalmaznak. Ilyet találhatunk Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Mezőkövesden, Gyulán, Sóshartyánban, Cserkeszőlőn, Kiskőrösön, Egerben, egyes budapesti fürdőkben, valamint a dunántúli Zalakaroson, Sárváron, Mosonmagyaróváron.

A jódos vizek biológiai hatása

A jódos vizek biológiai hatása a fehérjék oldása és a szövetek áteresztőképességének ­ permeabilitásának ­ fokozása. Ezt a biológiai hatást degeneratív és gyulladásos megbetegedések kedvező befolyásolásában lehet felhasználni. A jódos gyógyvíz a hipertónia mérséklésében és a petefészek működésének fokozásával a sterilitás kezelésében is szerepet játszik.

A szénsavas ásványvízek

Nagyon értékesnek tartják azokat az ásványvizeket, amelyek kellő mennyiségű természetes szénsavat tartalmaznak. Ilyen ásványvizet Balatonfüreden, Mezőkövesden, Parádon és Szombathelyen találunk. A szénsavas ásványvizek értágító, keringést fokozó hatása közismert. Ez az értágító hatás nemcsak a perifériás erekre, hanem a szív vérellátását biztosító koronáriákra is vonatkozik.
A szénsavas fürdők hatását vizsgálva bebizonyosodott, hogy a vérnyomáscsökkenés mellett fokozódik a vizeletürítés, csökken a nátrium- és káliumszint, kedvezően hat a vénás elfolyásra, javítja a sebgyulladást, lábszárfekélyeket. A szív- és érbetegek ­ elsősorban infarktus vagy szív- és érműtétek után ­ Balatonfüreden részesülhetnek utókezelésben.

A szénsavas víz kalciumtartalmát is figyelembe véve a gyulladásos mozgásszervi betegek gyógykezelésével és újabban az osteoporosis (csontritkulás) műszeres vizsgálatával és kezelésével is foglalkoznak. A perifériás keringési zavarok befolyásolására jól bevált ­ az egyedülálló kezelésnek tartható ­ szénsavhókezelés. (A szénsavhót ­70 C-fokos jégkockára folyatott meleg vízzel állítják elő. A kezelést erre kialakított kádban végzik.)
Ezt a kezelést ­ többségében cukorbetegség miatt kialakult érbetegségek esetében ­ a kapuvári kórházban és a Club Tihanyban végzik.

A radonos ásványvizek

A radonos ásványvizek biológiai hatásáról megoszlanak a vélemények. A divatos propaganda egyre több kedvező biológiai hatást tulajdonít neki: a hipofízis fokozott aktiválását, a hajszálerek fokozott kifejlődését, a védekező rendszer növekvő aktivitását, illetve a petefészek, a here funkciójának fokozódását feltételezik, de ezeket még egyértelműen nem sikerült igazolni. A radonos fürdő fájdalomcsillapító hatásában azonban minden irodalmi adat megegyezett. Általában reumás ízületi gyulladásban és fájdalmas ideggyulladások (neuralgiák) esetében javasolják.

Radontartalmúak a Hévízi-tó, a Gellért, a Rudas, az egri és a miskolci fürdők ásványvizei.

 

Ideál - Reforméletmód magazin - Celsus Kft.

Az informed.hu engedélyével.